ТӘТТІМБЕТ
Категориясы: Адамдар
Тәттімбет Қазанғапұлы (1815-1862) - шертпе күйдің негізін қалаған классик күйші-сазгер. Ол Қарағанды облысындағы Мыржық тауының бойында дүниеге келген. Ол жастайынан өнерлі ортада өскен. Оның ата-бабаларының ішінде кемеңгер билер, ақылды шешендер, қалжыңқой адамдар көп болған. Тәттімбеттің күй шеберлігін игеруіне әкесі ықпал еткен. Әкесі Қазанғап орта дәулетті, өнерге жақын кісі болған.
Тәттімбеттің шығармашылығы қазақтың музыка тарихында ерекше орын алады. Аспапты музыкада шертпе күйлер дәстүрлі күй мектебіне жатады. Тартылу, шертілу әдісі бөлек болады. Асықпай, баяу қос ішекті алма-кезек даралап шертуді қажет етеді. Әр түрлі қағыстармен қуа тартуды көтермейді. Ол - «Сылқылдақ», «Былқылдақ», «Алшағыр», «Бес төре», «Балбырауын», «Сарыжайлау», «Қосбасар» (бірнеше нұсқасы бар), «Көкейкесті» т.б. күйлердің авторы.
Тәттімбеттің 40-тан астам күйі бар. Оның күйлеріне әсерлі, асқан лирикалық сарын. ойшыл, қиялшыл жанның терең сезім толғаныстары тән.
Жастайынан өнерге құмар болып өскен Тәттімбеттің таланты тасада қалмады. Ол шығарған күйлер талай буынның рухани азығына айналды.
Жарияланған-2015-11-24 19:04:37 Қаралды-7363
ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА
Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.
ОРАЗ МҰХАММЕД ДАСТАНЫ
Казақ жері туралы жазылған тарихи еңбектердің бірі - «Жылнамалар жинағы». Кітап «Ораз Мұхаммед дастаны» деп те аталады. Оны XVII ғасырдың басында қазақ халқының ғұлама ғалымы, белгілі биі Қадырғали Қосымұлы Жалайыр жазған.
ЖЕРГЕ ЕҢ ЖАҚЫН ЖҰЛДЫЗ
Кун жуйесінің орталық денесі, Жерге ең жақын жұлдыз. Ол аса ыстық газдан тұратын, шар тәрізді аспан денесі болып саналады. Бүкілкүн жүйесі массасының 99,866%-і кұнде жинақталған.
БУНГЕ КИІКОТЫ - АТЕРОСКЛЕРОЗКЕ ҚАРСЫ
Бунге киікоты, райхан биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік.
ШЫНЫ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Адамзаттың көптеген өнертабыстары сияқты, әйнектің пайда болуы кездейсоқ мәселе болды.
СҮТ ҚАЙНАТПАСЫ
Сүт қайнатылып, үстіне қант қосылады да ваниль ұнтағы салынады. Оның үстіне бөктірілген желатин салынып, қайнатылады.