ЖЫҒА
Категориясы: Тарих
Ежелгі түркі мемлекеттеріндегі ел билеушілері мен әскербасылар өз дәрежелерін білдіру үшін бас киімдеріне құстардың қауырсынын таққан. Ол жыға деп аталады. Жығалар бас киімнің маңдайына немесе желке тұсына, кейде екі шеке тұсына шаншылады. Соғыс кезінде батырлар жығаны дулығаның төбелдірігіне де орнаткан. Жығаны дулығаға бекіту үшін темір түтікше орнатылып, оған әсемделген кауырсын қадалатын. Кейде дулыға жығалары қауырсын пішінінде тұтас металдан да жасалып, түрлі асыл тастармен, қымбат металдармен әшекейленген. Жыға әскербасының атақ-дәрежесіне қарай біреу немесе бірнеше болып келген. Есік қорғанынан табылған «Алтын адамның» бас киімінің маңдайында қауырсын пішінінде жасалған төрт алтын жыға орнатылған. Екі шекесіне екі ұзын қауырсын жыға тағылған қазақ батырынын дулығасы Орталық мұражайда сақтаулы.
Жарияланған-2015-11-17 18:22:02 Қаралды-3651
АЛТЫБАҚАН
Ертеректе ауыл сыртына кұрылған алтыбақан жастардың кешке ойын-сауық құратын жері болған. Оны қазақтың ежелгі ұлттық ойыны деп те атайды. Алтыбақан көшпенді халық үшін өте қолайлы, себебі тез жиналып, тез құрылады.
Кейбір амфибиялар дене бөлігін қалпына келтіре алады
Аксолотль — қосмекенді амбистомалардың кейбір түрлерінің неотениялық дернәсілдері, құйрықтылар отрядының амбистомалар тұқымдасына жатады. Бұл қосмекенділер өз аяқтарын регенерациялаумен шектелмейді.
КЕРАМИКА - ЕҢ ЕЖЕЛГІ ӨНЕРЛЕРДІҢ БІРІ
Адамдар атам заманның өзінде-ақ саздан ыдыстар жасауды білген. Бертін келе оны су жібермейтін берік болу үшін пешке сап күйдіруді үйренген.
ЭРЕБУНИ
Бұл - ішіне дәм қабық пен ванилин салынып қабатталған қамырдан жасалатын шығыстың жаңадан шығарылған тәтті тағамы.
МЕЙІЗ ШӘРБӘТІ
Кастрюльге қойытылған сүт, қант және су құйылып, қыздырылады да үздіксіз араластырыла отырып қайнатылады.
АЛУА ӨНДІРУ
Біздің елімізде алуа ежелден өндіріліп келеді. Ол шығыстың тәтті тағамдарына жатады және құрамында 30-35 процент қант, 30-35 процент май, 15-20 процент шамасында азотты заттар болатын сіңімділігі жоғары өнім болып табылады. 100 килограмм алуаның калориялы