UF

АДАМ ОТТЫ ҚАЛАЙ "БАҒЫНДЫРДЫ"?

Категориясы: Табиғат


 

Ежелгі адам көп нәрседен қорқады: найзағайдан, найзағайдан, дауылдан, жабайы жануарлардан. Ол да оттан қорқатын. Көне бабамыз оттың тек жау ғана емес, дос та болатынын түсінгенше талай жылдар өтті. Осыны түсінген ол отты «бағындырғысы», оны өзіне «қызмет еткісі» келді. Көбінесе найзағайдың соғуынан құрғақ діңгек отқа оранып, батыл адам үйіне бірнеше шоқты әкелетін. Алғашында адам өзі әкелген отты ұстауды үйренді. Сонда байырғы бабамыз үйкелістің жылу беретінін байқаған. Дәл осы жаңалық оған ағашты ағашқа сүрту арқылы өз бетімен от жағуды үйренуге көмектесті.

Одан әрі от жағу процесі жетілдірілді: ежелгі римдіктер ошақты жағу кезінде үлкейткіш әйнек пайдаланған. Кейінірек олар шақпақтастан ұшқын шығарды, содан кейін шақпақтас пен тонды пайдаланды.

Бұл от жасау әдісі (ағашты ағашқа сүрту) кейбір африкалық тайпаларда әлі де бар.

  Жарияланған-2024-07-31 15:58:18     Қаралды-814

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖЕР ЖАҢҒАҒЫ ҚОСЫЛҒАН ЖЕМІС НУГАСЫ

...

Бұл - жер жаңғағын қосып, қантқа салып пісірілген курагадан тұратын тағам. Формасы төрт бұрышты, құмшекер себілген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР

...

Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ ТҰЗДЫҒЫНА ПІСІРІЛГЕН АЙВА

...

Жуып тазартылған және ірі етіп, қиықшалап кесілген айва жұмсарғанша қайнатылады. Тағам дайындаудан бірнеше күн бұрын апельсин қабықтары салқын суға салынып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Су әлемінің балықтары-бүрікпебалықтары-мергендері

...

Бүрікпебалықтар - суды бүркіп шашу қабілетімен ерекшеленетін алабұға тәрізді жасақтың Toxotidae көптипті тұқымдасының шынтақ иық балықтар. Егер табиғат теңіз жыртқыштарын интеллект деп бөлгенде және әркімге өзіне кәсіп таңдауға мүмкіндік бергенде, онда б

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕТ КҮТІМГЕ ҚАРАПАЙЫМ КЕҢЕСТЕР

...

Беттің табиғи ажарының таймауын, оған мезгілсіз әжім түспеуін әркім де жақсы көреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМА ҚАЙНАТПАСЫ

...

Қабығы аршылып, өзегінен тазартылған алма салқын суға салынып, дайын болғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »