МАҚТАДАН НЕ ЖАСАУҒА БОЛАДЫ?
Категориясы: Өсімдікті
Мақта – тамаша талшық беретін өте бағалы өсімдік. Жеміс піскен кезде оның қақпақтары ашылып, ақ үлпілдек талшықты масса пайда болады. Бұл мақта талшығы (мақта).
Арнайы машиналар талшықты тұқымнан алып тастайды, содан кейін ол иіру фабрикаларына жіберіледі. Онда мақта иіріледі, ал тоқыма фабрикаларында иірілген жіп мақта маталары: шыт, батист, сәтен, атлас, бумазе және трикотаж бұйымдарын шығарады. Мақтадан көрпе, вафли орамал, мақта, пластмасса, целлюлоза, фотопленка, қағаз да жасалады, тұқымынан май сығымдалады.
Майды сығып болғаннан кейін, торт қалады - бұл малға арналған жем.
Майды өндіру процесінде гудрон басқа қалдықтардан бөлініп, қатты жол төсемдеріне қолданылады.
Тұқымның қабығы этил және метил спирттерін алу үшін қолданылады.
Жапырақтардан алма және лимон қышқылдары алынады.
Сабақтар отын және құрылыс материалы болып табылады.
Қандай жомарт егін – мақта!
Жарияланған-2024-07-25 15:03:06 Қаралды-928
ТҰШ БАУЫРСАҚ
Бұл көбінесе мерекелерде ғана дайындалады. Сүтке, майға, қантқа және жұмыртқаға ұн қосылып, қамыр иленеді.
ЖҮЗІМ ҚОСЫЛЫП КҮРІШ САЛЫНҒАН АЛМА
Жуылған алманың өзегі арнаулы аспаппен тазаланып, оған фарш толтырылады да духовкаға қойып пісіріледі.
НЕЛІКТЕН ЖАТТЫҒУЛАРДАН КЕЙІН БҰЛШЫҚЕТТЕР АУЫРАДЫ?
Ауыр физикалық күш салудан кейін бұлшықет ауыруы бәріне жақсы таныс...
БОТСВАНА МЕМЛЕКЕТТІ
Оңтүстік Африкадағы мемлекет. Британ ынтымағының мүшесі, 1966 жылға дейін Бечуаналенд аталды.
АХМЕТ БАЙТҰРСЫНҰЛЫ (1873-1938)
Ахмет Байтұрсынұлы Қостанай облысы Торғай өңіріндегі Сарытүбек деген жерде туған. Ол жасынан зерек, сергек болып өседі. Ауыл молдасынан сауатын ашады. Он үш жасында жетім қалып, тағдырдың талқысын көп көреді.
НЕГІЗГІ УЛАҒЫШ ЗАТТАРДЫ ҚАЛАЙ КЛАССИФИКАЦИЯЛАУҒА БОЛАДЫ?
Улағыш заттар - адамдарды, малдарды, өсімдіктерді және сыртқы ортаны зақымдауға арналған улы химиялық қосылыстар. Зақымдаушы әсерінің сипатына қарай улағыш заттар мынадай топтарға бөлінеді