UF

МАҚТАДАН НЕ ЖАСАУҒА БОЛАДЫ?

Категориясы: Өсімдікті


Мақта – тамаша талшық беретін өте бағалы өсімдік. Жеміс піскен кезде оның қақпақтары ашылып, ақ үлпілдек талшықты масса пайда болады. Бұл мақта талшығы (мақта).

Арнайы машиналар талшықты тұқымнан алып тастайды, содан кейін ол иіру фабрикаларына жіберіледі. Онда мақта иіріледі, ал тоқыма фабрикаларында иірілген жіп мақта маталары: шыт, батист, сәтен, атлас, бумазе және трикотаж бұйымдарын шығарады. Мақтадан көрпе, вафли орамал, мақта, пластмасса, целлюлоза, фотопленка, қағаз да жасалады, тұқымынан май сығымдалады.

Майды сығып болғаннан кейін, торт қалады - бұл малға арналған жем.

Майды өндіру процесінде гудрон басқа қалдықтардан бөлініп, қатты жол төсемдеріне қолданылады.

Тұқымның қабығы этил және метил спирттерін алу үшін қолданылады.

Жапырақтардан алма және лимон қышқылдары алынады.

Сабақтар отын және құрылыс материалы болып табылады.

Қандай жомарт егін – мақта!

  Жарияланған-2024-07-25 15:03:06     Қаралды-518

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖИДЕНІҢ ІШІ АУЫРҒАНДА ЕМДЕУГЕ БОЛАДЫ

...

Жиденің жемісін тамаққа пайдаланады. Химиялық құрамы: сабағының, бұтағынын; құрамында илік және бояу заттары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕР МЕН ЖАҢҒАҚТАН ЖАСАЛҒАН ДОМАЛАҚТАР

...

Тазартылып, қуырылған грек жаңғағы, жуылған жүзім (сүйегінен ажыратылған) және курага ет тартқыштың тар көзді пышағынан екі рет өткізіліп, мұқият араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДАУЬІЛ

...

Дауыл - стихиялық апаттардың қауіпті түрлерінің бірі, ол халық шаруашылығына орасан зор зиян келтіріп, кейде адамдар арасында құрбандықтар тудырады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚАТТАМАСЫ

...

Сарымай қант ұлпасымен қосылып, жақсылап шайқалады, содан соң жұмыртқаның сары уызы, ұнтақталған жаңғақ, түйілген кепкен нан, какао, оның үстіне жұмыртқаның әбден шайқалып көпіршіген ақ уызы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОРАЗ МҰХАММЕД ДАСТАНЫ

...

Казақ жері туралы жазылған тарихи еңбектердің бірі - «Жылнамалар жинағы». Кітап «Ораз Мұхаммед дастаны» деп те аталады. Оны XVII ғасырдың басында қазақ халқының ғұлама ғалымы, белгілі биі Қадырғали Қосымұлы Жалайыр жазған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БУКОВИН ШӘРБӘТІ

...

Бұл - ысқыштан өткізілген жаңғақ және қант ұлпасы қосылған май массасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »