UF

СУДЫ ЕКІ РЕТ ҚАЙНАТУ ЗИЯНДЫ ЕКЕНІ РАС ПА?

Категориясы: Денсаулық


Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

Қайнау процесі туралы айтпас бұрын, кәдімгі кран суының құрамын қарастырайық. Оның құрамында көп мөлшерде:

• станцияларда сұйықтықтарды тазарту үшін қолданылатын хлор;

• қақ түзетін кальций мен магний;

• қорғасын, мырыш, стронций – денсаулыққа теріс әсер ететін ауыр металдар;

• вирустар мен бактериялар.

Қайнаған су вирустар мен бактерияларды өлтіреді. Қайнау процесі неғұрлым ұзақ болса, соғұрлым адам денсаулығына теріс әсер ететін хлор қосылыстарының көлемі мен концентрациясы артады.

Қайнаған кезде ауыр металдардың тұздары көбірек шоғырланады. Тиісінше, бір сұйықтық неғұрлым жиі қызады, соғұрлым ол адамға зиянды болады.

Денсаулыққа зиян келтірмеу үшін бөтелкедегі суды қайнатқан дұрыс. Ол қазірдің өзінде тазалау жүйесінен өтті - оның құрамында адам ағзасына теріс әсер ететін вирустар, бактериялар, ауыр металл тұздары, хлор және басқа да қоспалар жоқ. Мұндай суды қайнаған күйде ішкенде де ағзаға зияны тимейді.

Бірақ тіпті бұл суды бірнеше рет қайнату ұсынылмайды. Өйткені, қалыпты жағдайда ағзаға жақсы сіңетін магний мен кальций 80-90°С-қа жеткенде ерімейтін қосылысқа айналады. Бұл пішінде олар бүйрекке әсер етіп, артрит пен артрозды тудыруы мүмкін. Кішкентай балалардың мұндай сұйықтықты ішуі әсіресе қауіпті - олардың жүйке жүйесі зардап шегеді және иммунитеті зардап шегеді.

Бір суды бірнеше рет пайдаланбаудың тағы бір себебі - дәмнің жоғалуы. Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

  Жарияланған-2024-04-08 17:28:13     Қаралды-417

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЧЖАН ЦЯНЬ

...

Орта Азия мен Қазақстан жеріндегі ру-тайпалық одақтар мен ертедегі мемлекеттердің әлеуметтік-саяси құрылымы, олардың өзара және Орталық Азиядағы көне иелектермен байланысы жөніндегі алғашқы деректерді бізге Чжан Цянь жеткізді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР

...

Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Неге қаламның қақпақшасы осылай болуы тиіс?

...

Шарлы қаламды барлығы біледі. Бірақ, қаламның қақпақшасы неге осылай болатынын ешкім ойламаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕКІБАСТҰ3

...

Екібастұз - Павлодар облысындағы қала. Екібастұз Павлодар қаласынан оңтүстік-батысқа қарай 150 км жерде орналасқан. Осы маңнан ат басындай екі кесек тұз табылған. Қала соған байланысты Екібастұз деп аталған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАБАХ КЯТАСЫ

...

Бұл да тоқаш қамырынан жасалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕРДЕ СУ КӨП ПЕ?

...

Сусыз жер бетінде тіршілік болмас еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »