СУДЫ ЕКІ РЕТ ҚАЙНАТУ ЗИЯНДЫ ЕКЕНІ РАС ПА?
Категориясы: Денсаулық
Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.
Қайнау процесі туралы айтпас бұрын, кәдімгі кран суының құрамын қарастырайық. Оның құрамында көп мөлшерде:
• станцияларда сұйықтықтарды тазарту үшін қолданылатын хлор;
• қақ түзетін кальций мен магний;
• қорғасын, мырыш, стронций – денсаулыққа теріс әсер ететін ауыр металдар;
• вирустар мен бактериялар.
Қайнаған су вирустар мен бактерияларды өлтіреді. Қайнау процесі неғұрлым ұзақ болса, соғұрлым адам денсаулығына теріс әсер ететін хлор қосылыстарының көлемі мен концентрациясы артады.
Қайнаған кезде ауыр металдардың тұздары көбірек шоғырланады. Тиісінше, бір сұйықтық неғұрлым жиі қызады, соғұрлым ол адамға зиянды болады.
Денсаулыққа зиян келтірмеу үшін бөтелкедегі суды қайнатқан дұрыс. Ол қазірдің өзінде тазалау жүйесінен өтті - оның құрамында адам ағзасына теріс әсер ететін вирустар, бактериялар, ауыр металл тұздары, хлор және басқа да қоспалар жоқ. Мұндай суды қайнаған күйде ішкенде де ағзаға зияны тимейді.
Бірақ тіпті бұл суды бірнеше рет қайнату ұсынылмайды. Өйткені, қалыпты жағдайда ағзаға жақсы сіңетін магний мен кальций 80-90°С-қа жеткенде ерімейтін қосылысқа айналады. Бұл пішінде олар бүйрекке әсер етіп, артрит пен артрозды тудыруы мүмкін. Кішкентай балалардың мұндай сұйықтықты ішуі әсіресе қауіпті - олардың жүйке жүйесі зардап шегеді және иммунитеті зардап шегеді.
Бір суды бірнеше рет пайдаланбаудың тағы бір себебі - дәмнің жоғалуы. Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.
Жарияланған-2024-04-08 17:28:13 Қаралды-312
ӘЛЕМ ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТҰРҒЫН ҮЙЛЕР
Өздерің зер салып байқасаңдар, жер бетіндегі әр халықтың өз баспанасы болған. Мысалы, орыс халқының ағаш шеберлері шыршаның немесе қарағайдың бөренелерінен қиып үй салған.
ГРЕКТЕР ОЙЛАП ШЫҒАРҒАН «ПЕНТАТЛОН»
Спорттың бұл түрінің өмірге келуі әскери офицер өміріне байланысты болыпты.
ЖҮЗІМ ШЫРЫНЫНАН ДАЙЫНДАЛҒАН СІЛІКПЕ
Жүзім шырыны қайнағанша қыздырылып, оған құм шекер қосылады да ол ерігеннен кейін лимон қышқылы және алдын ала бөктірілген желатин салынады. Содан соң тағы да қайнатылады.
ЖЕР ШАРЫНДА ҚАНША МҰХИТ БАР?
Барлық теңіздер мен мұхиттар бірігіп Жер бетінің 2/3-тен астамын алып жатыр.
ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚОСЫЛҒАН, БАЛ ЖАҒЫЛҒАН РУЛЕТ
Дайын қамыр мөлшері 20 х 25 сантиметрден келетіндей етіліп жайылады. Оның бір шеті екінші шетінен жұқалау болуы керек.