UF

САМАУЫРДЫҢ ІШІНЕ ҚАҚ ТҰРСА

Категориясы: Көңіл көтеру


 

Самауырдың, сондай-ақ шай қайнатып жүрген шайнектің ішіне біраз ұсталғаннан кейін (егер күнделікті ысқылап жуып жүрмесеңіз) судың қағы тұрып қалады. Егер уақытында тазалап түсіріп тастап тұрмасаңыз, самауырдың ішінде ол мүлдем қалыңдап кетеді. Ондай қақты түсіру үшін сілті немесе қышқыл қолданылады. Сілтілер алюминийден басқа металға зиянды әсер етпейді. Сондықтан самауырдың ішіне тұрған қақты түсіруге сілті қолданған тиімді. Сілтімен өңдегенде самауырдың қағы жұмсарып қалады. Содан кейін оны щеткамен түсіріп тастайсыз. Бұл үшін құрамында фосфор қышқыл тұздары бар «тринатр» және фосфор» ақ ұнтақтары алынады, кейде кір жуатын соданы да пайдалануға болады. Бір литр ыстық суға осы ақ ұнтақтың біреуін 20-40 г есебінен салып, самауырға құяды да, 1-2 сағаттай қайнатады. Бұдан соң жұмсарған қақты щеткамен сыпырып түсіреді де, самауырдың ішін таза сумен бірнеше қайтара жуып алады. Егер самауырдың қағы толык кете коймаса, оны осылайша 2-3 рет қайталап тазарту керек. Шайнектің ішін де осы әдіспен тазалайды.

Қышқылдардың ішінен көбінесе сірке эссенциясын немесе 8 проценттік сірке суын қолданады. Сірке эссенциясын алғанда оны 1 л суға 1-2 шай қасық есебінен құяды. Бұдан соң ол суды самауырға құйып, 1-1,5 сағат қайнатады да, одан кейін таза сумен мұқият жуып алады. Ал 8 проценттік сірке суын 1 л суға 3-5 ас қасық есебінен алады.

Жез шайнектің ішіне тұрған судың қағын кетіру ұшін каустикалық соданы (1 л суға 10 г есебінен) қолдануға болады.

  Жарияланған-2024-03-26 13:58:06     Қаралды-433

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАЗДЫҢ ЫСТЫҒЫНДА ШӨЛ ҚАНДЫРАТЫН СУСЫНДАРДЫ ДАЙЫНДАУ

...

Жаздың аптап ыстығында ішкен сап-салқын сусын мейіріңді қандырмай ма?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛҚЫ АТЫМЕН АТАЛАҒАН SNICKERS ШОКОЛАД БАТОНЧИК

...

Snickers - жастар арасында ең танымал батончик

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРАБ ЖЫЛҚЫСЫ

...

Араб жылқысы - байырғы жылқы тұқымдарының бірі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫРЫҚҚҰЛАҚ

...

Қырыққұлақ - жапырақтары тілімденген сәндік өсімдік. 12 мыңнан астам түрі бар. Қазақстанда 35-ке жуығы кездеседі. Кейбір түрлері тамыры арқылы, кейбірі жапырағында пайда болатын өнім бүршіктерімен көбейеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮШТІКЕНДІ ГЛЕДИЧИЯ – АСҚАЗАНҒА ШИПА

...

Гүл тостағаншасы жартысына дейін біріне-бірі жабысқан 5 қалақша.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САЛЛАМ ӘТ-ТАРДЖУМАН

...

Саллам әт-Тарджуман - араб саяхатшысы. Саллам әт-Тарджуман IX ғасырдың ортасында Қазақстан аймағымен жүріп өткен. Ол Самарадан (Бағдад каласының маңы) шығып, Кавказ арқылы хазарлар елінен өтіп, Еділге (Волга) келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »