UF

АСЫЛ БҰЙЫМДАРДЫ ТАЗАРТУ

Категориясы: Сән


Кірлеген алтын бұйымдарды сабын суға малып, тіс жуатын щеткамен ептеп қана ысқылайды. Ал алтын тізбекті (цепочка) сабынды су құйылған шөлмекке салып шайқап жуады. Сақина тасының айналасына кір көбірек жиналады. Сіріңке ұшына оралған мақтаны әтір, глицеринге шылап алып сүртеді. Сосын шүберекпен сақинаны ысқылайды.

★ ★ ★

Мыс пен жезден жасалған бұйымдарды жалтырату үшін 50 г 10% мүсәтір спирті, 15 г салқын сулардан жасалған қоспамен пайдаланады. Қоспаға фланель қиындысын батырып, бұйымды сүртеді.

★ ★ ★

Қарайған күміс затты қайнатылған картоп суына 10 минут салса, өзінің жарқыраған қалпына келеді.

Күміс бұйымдар көгермеу үшін оларды жуып-шайып тазартқан соң, ауа енгізбейтін полиэтилен немесе фольгаға орап ұстайды. Күмісті резинаға жақындатуға болмайды. Бірден ақ-қара дақтар қаптап кетеді.

★ ★ ★

Пластмасса білезік, моншақ, сырға, сақиналарды кәдімгі суға ғана шаяды. Сабын, кіржуғыш ұнтақ қоспайды. Кірі кетпесе, моншақтардың тізбегін ағытады.

★ ★ ★

Дүр (янтарь), піл сүйегі бұйымдарын сабынды жылы сумен жуады. Егер піл сүйегі бұйымдары сарғайып, дақтанып кетсе, хлорлы суға 10 минут салып, шүберекпен ақырын сүртіп құрғатады.

★ ★ ★

Інжу (жемчуг) тағылмаса, өзінің табиғи жалтырын жоғалтады. Інжу сақталатын қобдишаға күріштің бірнеше дәнін салып қойса, өзінің әсем нұр сәулесін ұзақ сақтайды.

★ ★ ★

Металдан жасалған затты құрғақ мыжылған газетпен сүртсе, жарқырай түседі.

  Жарияланған-2024-03-02 12:52:21     Қаралды-638

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕСКІ КОМПЬЮТЕР НЕ ҮШІН ПАЙДАЛЫ?

...

Біз өз уақытын өтеген компьютерлер туралы айтып отырмыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҮЙДАШ ХАН

...

Бұйдаш ханның билігі тек Жетісу жеріне ғана жүрген. Өйткені Таһир ханның кезінде- ақ Қазақ хандығының әлсіреуі күшейіп, қазақ жерінде бірнеше хандар пайда бола бастаған. Бұйдаш - Жетісу жеріндегі қазақ хандарының бірі. Ол аз ғана (1533-1534) хандық құрды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

...

Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮЙМЕСГҮЛ

...

Күймесгүл - көпжылдық, өте улы өсімдік. Бұтақты сабағын қалың түк басқан. Гүлі күлгін қызғылт түсті. Жағымсыз иісі болғандықтан, мал да жемейді. Ұлпасынан қатты күйдіргіш зат бөлінеді. Жаңбырлы күндері гүлін бұтағымен жұлып алса, денеге тиген жерін күйдір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БОКС ТАРИХЫНАН

...

Жұдырықтасу адам қоғамының тарихында және ертедегі олимпиада бағдарламасында - панкратион деген атпен белгілі болған спорт.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘСТҮРЛІ ҰН ТАҒАМДАРЫ

...

Ұн тағамдары өзінің қоректілік құндылығы жағынан жоғары калориялы тағамдарға жатады. Өйткені оның құрамына май да, ет те, сүт өнімдері де, жұмыртқа да, тіпті көкөніс те енеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »