ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ
Категориясы: Тағам
Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.
Ішек-қарын, өкпе-бауыр қуырдағын мал сойысымен өкпесін, бауырын, ащы ішегін, тоқ ішегін, карнын, бауыр ет пен мойын етін және сан, қол, белдемелерінен түсетін қиқым еттер мен шажырқай, шарбы майларын, ішек-қарнын, өкпе-бауырын қосып турап қуырады.
Соғым қуырдағы - соғым сойысқан кісілерге сол күні қуырып беретін мол қуырдақ. Бұған да мойын ет, көкбауыр (талақ), өкпе-бауыр, ішек-қарын, ішмай, қабырғаның омыртқадан ажырасатын тұсындағы басынан түскен кесінді ет пен сан, қол еттері қосылады. Бұл қуырдақтың басқа қуырдақтан өзгешелігі жас ет әуелі суға қайнатылып пысытылған соң ғана туралады. Туралған ет тұз салынған өз сорпасына қайта қайнатылады. Бір қайнаған соң оған бөлек шыжғырылып алынған май құйылады, пияз, бұрыш салынады. Қуырдақ қуырушының қалауына қарай шыжғырылған майдың шыжығы да қосылады. Содан соң қазанның қақпағы жабылады. Ол шыртылдай бастағанда-ақ түсіріп ала беруге болады. Бұл қуырдақтың тұздығының майы мен сорпасы бірдей, кейде майы көбірек етіп дайындалады.
Май қуырдақ - ірі қараның туралған майлы етін суға бір қайнатып алып, үстіне мол етіп май құйған қуырдақ.
Сан еттің қуырдағы - ірі қараның аязбен қатып қалған қол-санынан балтамен қырнай шауып алған еттен қуырылады.
Жошы қуырдақ - майлы етке ұн сеуіп қуырылады.
Сүр қуырдақ - сүр етті ұсақтап турап суға бір қайнаған соң сорпасын төгіп тастап қайтадан май салып қуырады. Өйткені суға жартылай піскен сүр ет жұмсарып, тұзынан арылады.
Түйе қуырдақ - жас малдың кесек-кесек етіп туралған етін суға пісіріп алып, одан кейін май тұздық құйып дайындайтын қуырдақ.
Өкпе-бауыр қуырдагы өзге ет араластырылмай, тек өкпе мен бауыр дан қуырылады.
Қарын қуырдақ - тек қарын ғана қуырылады. Кейде ішек те қосады.
Қаймаққа бұлғанған қуырдақ - қуырылған етке қаймақ құйылып, әбден араластырылады.
Сары май қатқан қуырдақ - арық ет әбден қуырылған соң үстіне сары май салынады.
Қолдама қуырдақ - әбден иленген қамырды бармақпен басып үзіп, етке қосып қуырады.
Құйқалы қуырдақ – үйітілген малдың етінен қуырылады.
Қозықұйрық қуырдақ - семіз жас етке саңырауқұлақ қосып қуырылады.
Бүйрек қуырдақ - тек ұсақтап туралған бүйрек ғана қуырылады.
Сүт қуырдақ - май салмай сүтке, биенің саумалына, түйе сүтіне қуырған қуырдақ.
Су қуырдақ - тек тұзын татытып суға ғана пісірген қуырдақ.
Уыз қуырдақ - қуырылған еттің бетіне уыз құйылады.
Жарияланған-2016-09-23 16:54:14 Қаралды-6617
АВАРИЯНЫ ТУҒЫЗАТЫН КАНДАЙ СЕБЕПТЕР БАР ЖӘНЕ ОНЫ ЖОЮ?
Авария (апат) — өндірістік процестің бұзылуын туғызатын, машинаның, агрегаттың істен шығуы немесе адамдардың өмі рі мен денсаулығына қауіп төнуіне байланысты тоқтатылуы. Ірі өндірістік апаттарында өнеркәсіп орындарында, транспортта немесе басқа да халық ш
МЕЙІЗ ҚОСЫП, ЖҮГЕРІ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ТОҚАШ
Салқын белок шайқалып, әбден көпіршітіледі. Оған аз-аздан қант себіледі (қантқа алдын-ала ванилин қосылады).
ЖЫҒА
Ежелгі түркі мемлекеттеріндегі ел билеушілері мен әскербасылар өз дәрежелерін білдіру үшін бас киімдеріне құстардың қауырсынын таққан. Ол жыға деп аталады. Жығалар бас киімнің маңдайына немесе желке тұсына, кейде екі шеке тұсына шаншылады.
ҚОРТПА
Бекіре тұқымдастардың ішіндегі өте ірісі - қортпа. Қортпаның (белуга) ұзындығы 4 м-ден астам, салмағы – 1-1,5 тоннаға дейін барады. Бірақ Каспий теңізінде аулағанда көбіне ауға салмағы 46-64 кг келетін қортпалар түседі. Терісі сауыт тәрізді келеді. Денесі
КЕМПІРҚОСАҚТЫҢ ЖЕТІ ТҮС
Аспан төрін айқара керіп кемпірқосақ орнапты. Оның түсі қандай? Дәлірек айтсақ, онда қанша түс бар? Күн спектрі қанша түстен тұратын болса, онда да сонша түс бар.
КОНЬКИ ТЕБУ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН
Көк мұз үстіндегі ұстараның жүзіндей коньки самғау кімді болса да елеңдетпей қоймайтыны баршаға аян сезім.