ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ
Категориясы: Тағам
Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы. Оны кез-келген еңбек адамының жағдайы көтермейтіні бәрімізге белгілі шындық. Сондықтан да тағам дайындау ісіне қолайлы болу үшін негізгі-негізгі деген өнімдердің өлшем мөлшерін ұсынып отырмыз.
Өнімдер |
Грамм есебімен |
|||
кесе немесе стакан |
ас қасық |
шай қасық |
1 данасы |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Бидай ұны |
160 |
25 |
10 |
- |
Картоп ұны (крахмал) |
200 |
30 |
10 |
- |
Жүгері ұны |
160 |
30 |
10 |
- |
Бал |
325 |
35 |
12 |
- |
Ас содасы |
180 |
28 |
12 |
- |
Қарақұмық жармасы |
210 |
25 |
7 |
- |
Майда жарма |
200 |
30 |
10 |
- |
Жүгері жармасы |
90 |
12 |
5 |
- |
Арпа жармасы |
230 |
25 |
7 |
- |
Күріш |
230 |
25 |
9 |
- |
Сөк |
220 |
25 |
9 |
- |
Бұршақ |
200 |
30 |
10 |
- |
Ерітілген сары май |
245 |
20 |
5 |
- |
Қаймақ |
250 |
25 |
10 |
- |
Сәбіз (орташа) |
- |
- |
- |
50-75 |
Картоп (орташа) |
- |
- |
- |
75-100 |
Қияр (орташа) |
- |
- |
- |
75-100 |
Томат |
200 |
30 |
10 |
- |
Томат пюресі |
220 |
25 |
8 |
- |
Қант (құмқант) |
200 |
25 |
10 |
- |
Тұз |
200 |
20 |
5 |
- |
Сірке суы |
250 |
15 |
5 |
- |
Жұмыртқа (орташа) |
- |
- |
- |
40 |
Жаңғақ дәні |
160 |
30 |
10 |
- |
Сұйық май |
245 |
20 |
5 |
- |
Помидор (орташа) |
- |
- |
- |
90-100 |
Бұрыш (ұнтағы) |
200 |
12 |
5 |
- |
Қант ұлпасы |
200 |
25 |
10 |
- |
Су |
250 |
18 |
5 |
- |
Шие |
200 |
30 |
10 |
- |
Кофе |
160 |
20 |
7 |
- |
Таңқурай |
150 |
20 |
6 |
- |
Маргарин |
240 |
20 |
5 |
- |
Сүт (ұнтағы) |
250 |
18 |
5 |
- |
Қойылтылған сүт |
400 |
30 |
12 |
- |
Кепкен нан ұнтағы |
125 |
15 |
5 |
- |
Какао |
150 |
15 |
5 |
- |
Лимон қышқылы (ұнтағы) |
200 |
25 |
8 |
- |
Кілегей |
250 |
14 |
5 |
- |
Қызылша |
- |
- |
- |
230-250 |
Капуста |
- |
- |
- |
900-1000 |
Шомыр |
- |
- |
- |
200-210 |
Пияз |
- |
- |
- |
45-50 |
Мейіз |
190 |
25 |
7 |
- |
Жарияланған-2016-09-22 13:55:50 Қаралды-2363
ШАҒАТАЙ ҰЛЫСЫ
Шағатай ұлысы - 1260-1346 жылдар аралығында Шығыс Түркістан, Жетісу, Мәуереннахр аумағында салтанат құрған көшпелілер мемлекеті.
ІЛЕ АЛАТАУЫ ҰЛТТЫҚ ТАБИҒАТ САЯБАҒЫ
Іле Алатауы ұлттық табиғат саябағы - Алматы қаласы іргесіндегі Алматы тау жотасында орналасқан. Саябақ табиғи кешендерді, жануарлар мен өсімдіктердің сирек кездесетін түрлерін қорғау мақсатында 1996 жылы құрылған.
ЖЕЛКЕНДІ ҚАЙЫҚ СПОРТ ТАРИХЫНАН
Желкенді кемемен жүзу өнерін дүниежүзіне паш еткен саяхатшылар арасында екі есім ерекше аталады
СУҒА ШЫҚҚАН МАҢЫЗЫ - 30 ТҮРЛІ ҚАРАПАЙЫМ ИНГРЕДИЕНТТІ СОРПАЛАР
Сорпа - ас қорыту органдарының жұмысын жақсартатын, адамның тәбетін ашып, тіпті бойын сергітетін тағам.
ҚҰР
Кұр - орман құсы. Қазақстанда кұр, ак құр, тундра құры, сұр құр, меңіреу құр деген түрлері кездеседі. Ұяларын көбіне қайың ағашына салады. Кұрлар тобы қыс бойы бірге жүреді. Көктемнің басында бір-бірінен бөлініп, ерекше құрқылдап қораздана бастайды.
ТҮЙЕ ТІКЕН –
Түйе тікен - биіктігі 2 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы тік өседі, жоғарғы жағында бұтақтары көп болады.