СҰЛЫ – АЯҚ ТЕРЛЕУДІ БАСЫНДЫРАДЫ
Категориясы: Өсімдікті
СҰЛЫ – ОВЕС
Сұлы – биіктігі 1 метрге дейін жететін, бір жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы түзу, іші қуыс. Сопақша келген, жіңішке жапырақтары кезектесіп, жарыса орналасқан. Гүлдері қос жынысты, майда, сары, маусым-шілде айларында гүлдейді. Мәдени өсімдік ретінде барлық жерлерде де егіледі. Дәрі жасау үшін сұлының дәні мен сабағын пайдаланады. Құрамында крахмал, май, белокты заттар, қант, эфир майлары, витаминдер бар.
Халық медицинасында сұлының сабағынан тер шығаратын, несеп айдайтын, дене қызуын төмендететін, жел шығаратын дәрілер жасап пайдаланады. Сұлының сабағынан жасалған тұнбаларды бүйрек ауруына байланысты денеде ісік пайда болғанда және асқазан ауруларын емдеу үшін қолданады. Кісі ұйқысыздыққа ұшырағанда, ой еңбегімен көп айналысып, жүйкесі қажығанда сұлыдан жасалған дәрілерді пайдалану өте жақсы нәтижелер береді. Сұлының сабағынан жасалған бұлау ревматизм, құяң және тері ауруларын емдеу үшін қолданылады. Аяқ көбірек терлейтін болса, сұлының сабаны мен еменнің қабығын майдалап араластырып, осы қоспадан жасалған тұнбаны аяққа бұлау жасау үшін пайдаланады. Бүйрекке тас байланғанда бұл дақылдың тұнабсын компресс жасап, бүйректің тұсына басады. Халық медицинасында сұлыны өт айдайтын дәрі ретінде де пайдалаиады.
Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 3 стакан сұлыны 3 литр суға салып жайлап қайнатады. Сұйықтың әуелгі мөлшерімің 1/4-і қалғанда дәрі дайын болды деп есептелінеді. Әр ішкенде екі стаканнан күніне 3-4 рет ішеді.
Сұлының сабанынан сулы тұнбаны былай жасайды: 100 грамм майдаланған сұлының сабанын 2 литр суға салып, біраз қайнатады да, жарты стаканнан күніне 4-5 рет ішеді. Бұлау жасау үшін тұнбаны былай жасайды: 1 кг сұлының сабанын 2 литр суға жарты сағат қайнатып, сабанын сүзіп алып тастайды да, қайнатындысын ваннадағы суға қосады.
Жарияланған-2016-07-14 23:37:57 Қаралды-6259
ЖҰМБАҚТЫ БЕНГАЛИЯ
Бенгал (хинди тілінде Бангал, бенгал тілінде - Бангла) - Үндістандағы Ганг өзенінің төменгі бойымен Ганг және Брахмапутра атырауында орналасқан тарихи аймақ.
ШЕКЕР-НОХУТ
Құлпынай түрінде жасалып, үстіне қант себілетін мармелад-пата осылай аталады.
ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР
Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.
БИАТЛОН ТАРИХЫНАН
Биатлон ... «атлон» грекше «күрес» деген сөз. Биатлон жарысы кезінде спортшылар шаңғымен сырғанап және мылтықпен нысанына көздеп атып өнер көрсетеді.
КЕБЕП (ШАШЛЫҚ) КӨП БОЛМАЙДЫ
Қой етінің жұмсағынан әр кесегінің салмағы 15-16 грамнан келетіндей етіліп туралады да, тұздалып, бұрышталады.
МАССАГЕТТЕР ПАДИШАСЫ – ТОМИРИС
Томирис (Тұмар) (б.з.б. 570-518 жж.) - оңтүстік түркі халықтарын басқарған әйел патша. Грек жазбаларында оның елін «массагет» деп атайды.