СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ҰЛТТЫҚ ТАҒАМДАР
Категориясы: Тарих
Төрт түлік малды тіршілік-тынысына тірек еткен көшпелілер кәдуелгі сүттен небір тамаша тағамның түріп жасай білген. Солардың бірқатарын еске түсіріп көрелік: қымыз, шұбат, айран, қатық, балқаймақ, кілегей, ақ қаймак, ақ ірімшік, қызыл ірімшік, сусыз сүт, сапырма сүт, құрғақ сүт, қойыртпақ, іркіт, сарысу, тасқорық, шалап, сүт кеспе, сүт салма, уыз, сірне, құрт, торақ кұрт, ежегей құрт, сықпа, сүзбе т. б. Міне, бұлар жылқы мен түйенің, қой мен ешкінің, сиырдың сүтінен жасалатын тағамдар.
Жарияланған-2016-04-21 17:01:32 Қаралды-15409
ҒАЖАЙЫП ТЕҢІЗ «ТҰРҒЫНДАРЫ»

Жағалауда тұрып, шалқар айдынға көз жіберген кезде, теңіз дегенің судан басқа ештеңесі жоқ тұлдыр, тіршіліксіз дүниедей болып көрінеді.
ШАЙ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ АЙҒАҚТАР!

Шайдың шаршап шалдыққанда көңіл көтеріп, өсіресе, таңертең ішкен кезде ұйқы ашатынын және денені сергітіп, рахатқа бөлейтінін білеміз.
КИЕЛІ СҰЙЫҚТЫҚ ДЕГЕН НЕ?

Түркі дүниесінде ағарғанды киелі сұйықтық (сакральная жидкость) деп санаған.
ЖЕРДІҢ СЕРІГІ - АҢЫЗ АЙ

Біздің планетамыздың бірден-бір табиғи серігі. Ол Жерден 4 есе кіші, 6 есе жеңіл.
Болашаққа көзқарас

Тесла шын мәнісінде тамаша адам болды. Міне оның 1908 жылы жазғаны – 60-тан астам жыл бойы компьютерлік желілер дами бастағанға дейін.
АЛЬБОМ СӨЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?

Егер ежелгі римдіктен «Альбомның» не екенін сұрасаң, ол: «Альбом - ақ тақта. Латынша «альбум» - аппақ деген сөз.