UF

ШИЕ ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Шие - раушан гүлділердің алхоры тұқымдас тармағына жататын ағаш өсімдігі. Шие жемісінің құрамында В1, С витаминдері бар. 10-15% қант, органикалық қышқылдар болады. Шиенің қабығында 5-7% танинин заты бар, діңінен шие желімі ағады. Тұқымында май көп. Сондықтан шие бағалы жемісті өсімдік болып саналады. Көбінесе жемісін кептіріп, консерві жасап, тосап, компот, кисель, желе, сироп, шарап түрінде сақтауға болады.

Шиеден компот жасау. Піскен шие жемістерін таңдап алып, жеміс сағағын алып тастап, жуып, бұрын әзірлеп қойған банкаларға салып, қайнап тұрған қантты сиропты үстіне құяды (сироп жасау үшін 1 литр суға 500 г қант салып қайнатады). Банкалардың үстін қақпақпен бастырып, ыссылығы 50° суы бар кастрюль ішіне орналастырып (0,5 литрлік банкаларды 8 мин, литрлік банкаларды 10 мин, 3 литрлік банканы 30 мин қайнатып) стерилизациялайды. Сонан кейін банка аузын мықтап, ашылмайтын етіп жауып суытады.

Тұтас шиенің өзін сақтау әдісі. Пісу дәрежесіне қарай шиені сорттап алады. Жеміс сабағынан және ұрылып, зақымдалғанынан тазартады. Толық піспегенін алып тастайды. Тазартылып алынған шие жемістерін суық сумен бірнеше рет жуып, бұрын әзірлеп қойған баңкаларға салады. Банканы шайқап, шиені тығыздап орналастыру керек. Сонан кейін шие үстіне қайнап тұрған су құяды. Банкалардың аузына қақпақ жауып, ішінде 50° ыссы суы бар кастрюльге қойып стерилизациялайды. Егер банка 0,5 л болса - 8 мин, литрлікті - 10 мин, 3 литрлікті 30 мин қайнатады. Стерилизациялап болғаннан кейін банкалардың аузын ауа кірмейтіндей етіп жауып, суытады. Бұл әдіспен әзірленген шиені тосап, компот, кисель және варениктер жасауға пайдалануға болады.

Сүйексіз шие жемісі қалай сақталады. Жақсы піскен шие жемістерін таңдап адып, суық сумен жуып, жеміс сағағынан, сүйекшесінен айырады. Банкаларға толтырып, тығыздап салып, қайнап тұрған су құйып, аузын қақпақпен бастырып, ішінде 40° ыссы суы бар кастрюльге стерилизациялайды. Егер банкалар 0,5 литр болса 15 мин, литрлік болса 20 мин қайнатады. Стерилизациялап болғаннан кейін банкалардың аузын жақсылап жауып суытады. Осы жолмен сақталған шие жемісін вареник, джем, тұздық, пюре, компот, тосап жасауға, самсаны толтыруға қолданылады.

  Жарияланған-2016-04-11 16:45:26     Қаралды-7802

Мәлімет сізге көмек берді ма

АТҚАРАТЫН ҚЫЗМЕТТЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ЛАУАЗЫМДАР

...

Бітікші - көшірмеші, хатшы, іс жүргізуші адам. Бұл лауазымды орта ғасырлардағы Орталық Азия мемлекеттері қолданған. Кейде олар басшы қызмет те атқарған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БУНГЕ КИІКОТЫ - АТЕРОСКЛЕРОЗКЕ ҚАРСЫ

...

Бунге киікоты, райхан биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРЕКТЕР ОЙЛАП ШЫҒАРҒАН «ПЕНТАТЛОН»

...

Спорттың бұл түрінің өмірге келуі әскери офицер өміріне байланысты болыпты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘСТҮРЛІ ҰН ТАҒАМДАРЫ

...

Ұн тағамдары өзінің қоректілік құндылығы жағынан жоғары калориялы тағамдарға жатады. Өйткені оның құрамына май да, ет те, сүт өнімдері де, жұмыртқа да, тіпті көкөніс те енеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАПШАҒАЙ БӨГЕНІ

...

Іле өзені бойында, Алматы облысы жерінде Қапшағай су электр стансасын салуға байланысты Қапшағай бөгені жасалынған. Қапшағай атауы көне түркі тілінде «тар шатқал, қысыңқы жер» деген мағынаны береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЛІК

...

Еліміздің солтүстік-батыс, солтүстік, орталық, шығыс бөлігіндегі және Тянь-Шаньнан Алтайға дейінгі тау етегіндегі орман, тоғайларда кездесетін сымбатты жануарлардың бірі - елік. Мүйізі тармақталып келген, қазан - қараша айларында түсіп, сәуір айында жаңад

ТОЛЫҒЫРАҚ »