UF

ШЕТЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Раушан гүлділердің алма тұқымдас тармағына жататын өсімдік. Жемісі адам организмі үшін өте пайдалы. Оны «витаминдер шығатын бұлақ» десек қателеспейміз. Шетен жемісінде А және Сі витамині, каротин, адам организміне жеңіл сіңетін қанттар (глюкоза, фруктоза), алма, лимон және янтарь қышқылдары, илік заттар болады.

Шетен жемісінде витаминдер ұзақ сақталады. Бізді қоршап тұрған табиғатта жабайы өсетін шетен өсімдігін жеңіл табуға болады. Олай болса, күзде шетен жемісін жинап алып, сақтап қойып, қыста және көктемде қолдануға болады. Сонымен қатар шетеннің қабығында 14% бағалы илік заты болады. Гүлінде нәр, тозаң көп, сондықтан бал арасын өсіру шаруашылығында өте қоректі өсімдік. Тұқымында 22% май болады.

Шетен жемісінің шырынын алу. Шетен жемісінен шырын көп шығады, салмағының 75-78 проценті шырын. Шырын алу үшін жемістерді тазалап алып суық сумен жуып, тор үстіне төгіп, суы сорғып болған соң, ағаш немесе эмальды ыдысқа салып, ағаш қасықпен езеді, немесе еттартқышпен тартады, сонан кейін оны таза мықты матадан тіккен дорбаға салып, преспен бастырады. Дорбада қалған бөлігін ыдысқа салып алып, аздап су құйып араластырады да (1 кг жеміске 1 стакан су қосылады), бір сағат бойы қозғамай қояды. Сонан кейін оны тағы дорбаға салып, преспен бастырады.

Бірінші және екінші рет алынған шырынды араластырады. Алынған шырынды бірнеше рет мата арқылы сүзіп, шөлмектерге құйып, аздап қант салып, (1 кг шырынға 400 г қант керек), аузын тығындап, сыртын шпагатпен байлап стерилизациялайды (0,5 л шөлмекті 8-9 минут, литрлікті 10-12 минут қайнатады). Стерилизациялап болғаннан кейін шпагатты алып тастап, аузын тығындап, оның үстіне смола немесе балауыз ертіп кұяды.

Шетен жемісін кептіру. Жемісті тазалап, қоспаларын алып тастайды. С витамині, каротин жемісінің бойында сақталуы үшін, оны 3-5 минут қайнап тұрған суға салып алады. Сонан соң суын ағызып, сорықтырып алып, 55-60° температуралы пеште кептіреді. Қепкен жемістерді дорбаға немесе жәшікке салып сақтайды. Одан кисель, компот, үн жасауға болады. Шетен ұнынан құймақ сияқты, т. б. тағамдар әзірленеді.

  Жарияланған-2016-04-07 17:22:12     Қаралды-6020

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘЛЕМ ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТҰРҒЫН ҮЙЛЕР

...

Өздерің зер салып байқасаңдар, жер бетіндегі әр халықтың өз баспанасы болған. Мысалы, орыс халқының ағаш шеберлері шыршаның немесе қарағайдың бөренелерінен қиып үй салған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАН-ЖАНУАРЛАРДА БІР-БІРІМЕН СӨЙЛЕСЕДІ

...

Ертегідегі аңдар мен құстардың сөйлесе алатынң жұрттың бәріне белгілі. Үш торай көңілдері шалқып, бірге ән салады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕТПАҚДАЛА

...

Бетпақдала - Қазақстанның орталық бөлігінде орналасқан кең-байтақ шөлді өңір. Ол Қарағанды, Жамбыл, Оңтүстік Қазақстан облыстарының жерлерін қамтиды. Батысында Сарысу өзенінің төменгі ағысымен, шығысында Балқаш көлімен, оңтүстігінде Шу өзені аңғарымен, со

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙ МЕМЛЕКЕТ ҚАТЕЛІКПЕН АТАЛДЫ?

...

Кариб теңізінде Пуэрто-Риконың үлкен аралы орналасқан...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚИМАҚТАР

...

Қимақтар - түркі тілдес тайпалар. Жазба деректерде қимақтар туралы VII ғасырдың басынан белгілі. Олар Батыс Моңғолиядан Шығыс Қазақстанға көшіп, қимақтар одағын құрған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АБЫЛАЙ ХАН

...

Абылай хан (1711-1781 жж.) - қазак халқының әйгілі ханы, Қазақстан тарихындағы аса белгілі мемлекет қайраткерлерінің бірі. Қазақ мемлекетінің пайда болуы мен өркендеуі және сыртқы саясаттағы жеңістер оның есімімен байланысты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »