ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ
Категориясы: Тағам
Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі. Жармаланған грек жаңғағынан, қанттан (1:1) және дәміне қарай дәм қабық (корица) пен ванилин қосылып ішіне салатын заттары дайындалады. Бәрі жақсылап араластырылып, әлі де әбден кеуіп болмаған шабдалдың ішіне салынады да ойып алынған кесегімен жауып тасталады. Осылайша дайындалған шабдалдың 10-15-і бір жіпке тізіліп, құрғақ жерге қойып сақталады.
Қыста тәтті тағам ретінде дастарқанға қойылады.
Шикізат әркімнің қалауынша алынады.
Жарияланған-2016-03-16 12:02:03 Қаралды-2510
КӨКБҰТА

Бұл - биіктігі 60 сантиметрге жуық, бұтақтары көп, жапырағы мәңгі көгеріп тұратын, көп жылдық, бұталы өсімдік.
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА

Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы
АЛХОРЫ САМБУГЫ

Іріктелініп алынған алхоры жуылып, сүйектерінен арылтып, үстіне аздап су құйылады да, 10-12 минут бойы қайнатып пісіріледі.
ӘЛЕМ ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТҰРҒЫН ҮЙЛЕР

Өздерің зер салып байқасаңдар, жер бетіндегі әр халықтың өз баспанасы болған. Мысалы, орыс халқының ағаш шеберлері шыршаның немесе қарағайдың бөренелерінен қиып үй салған.