ШЫҒЫС ӘДІСІМЕН ЖАСАЛҒАН АЛМА ТАҒАМЫ
Категориясы: Тағам
Жаңғақ, бадам, жүзім және ваниль кремі араластырылып, жуылып, тазартылған алманың іші сол қоспамен толтырылады. Оны пісіруге арналған формаға май жағылып, алмалар салынады. Үстіне шарап құйылып, қақпағы жабылады да алмалар әбден жұмсарғанша бұқтырылады. Содан соң алмалар алынып, әрқайсысы қуырманың үстіне қойылады. Ал қуырманың үстіне мармелад қойып, бетіне ыстық шарап құю керек.
Ваниль кремі былайша дайындалады. 1/8 литр сүт ас қасық аз толмайтын картоп ұнымен, бір ас қасық маймен, 60 грамм қантпен, бір жұмыртқаның сары уызымен, 1-2 шымшым ваниль қантымен араластырылып, буға ұсталады да крем сияқты масса алынғанша бұлғанады. Содан соң әбден салқындатылып, шайқалады.
Бұл тағамға 6 үлкен алма, бір өлшем ваниль кремі, ұнтақталған 30 грамм жаңғақ, бадам, жүзім, 60 грамм май, 3/8 литр қызыл шарап, жұмсақ 6 қуырма, 1 ас қасық қарақаттан жасалған мармелад жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:55:28 Қаралды-1930
КӨНЕ ТҮРКІ ӘЛІПБИІ НЕМЕСЕ ОРХОН-ЕНИСЕЙ ТАҢБАЛАРЫ
Ежелгі түркі халықтары пайдаланған жазу көне түркі әліпбиі немесе Орхон-Енисей жазуы деп аталып жүр. Олардың тастарға қашалып жазылған жазбалары бүгінгі күнге дейін жеткен. Мұндай ескерткіштер Сібірдегі Енисей, Лена өзендерінің аңғарларынан.
МҮКЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Мүкжидектің құрамында қант көп, лимон, бензой және хинин қышқылдары, пектин заттары, бояу заттары, С витамині бар. Халықтық медицинада - мүкжидек экстракты, сиробы, шырыны безгек ауруларымен ауырған адамның температурасын төмендетуге, құрқұлақ ауруын емде
АНТИБӨЛШЕКТЕР ДЕГЕНІМІЗ НЕ?
«Анти» сөзінің мағынасын елестету үшін қағаз парағын алып...
ОҒЫЗДАР
Оғыздар - түркі тілдес тайпалар. Тарихта V ғасырдан бастап белгілі. Олар ертеректе Жетісу өңірін мекендеген.
ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады.
ЖАҢҒАҚ ЖӘНЕ ЖҮЗІМ ҚОСЫЛҒАН КЕКС
Сарымай қант ұлпасымен қосып шайқалып, бірінен соң бірі: жұмыртқа сары уызы, сүт, ірі-ірі жаңғақ дәндері, жүзім, ванилин қосылады. Бұл кезде қоспа ұдайы араластырылып отырады.