ЖЕМІС ШЫРЫМДАРЫНАН ЖАСАЛАТЫН ҚАЙНАТПАЛАР (варенье)
Категориясы: Тағам
Қайнап жатқан суға қант салынады. Ол еріп кеткеннен кейін бөктірілген желатин қосылып, қайнағанша қыздырылады. Содан соң 30-35 градусқа дейін салқындатылып, үстіне шырын құйылады. Қоспа кепіршігенше шайқалады. Дайын болған қайнатпа ыдыстарға құйылып салқындатылады.
Бұған 400 грамм жүзім, тағы басқа жемістердің шырыны, 100 грамм құм шекер, 30 грамм желатин және 500 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:22:46 Қаралды-2432
ТӘУКЕ ХАН
Қазақ хандығының аса көрнекті қайраткерлерінің бірі - Тәуке хан. Тәуке (1626 - 1718 жж.) - Салқам Жәңгір ханның ұлы. Ол 1680-1718 жылдар аралығында билік жүргізген. Тәуке хан мемлекетінің астанасы Ташкент пен Түркістан қалалары болды.
ЖАҢҒАҚ НУГАСЫ
Бұл жаңғақты мол салып шайқалған кәмпит массасынан тұрады. Жаңғақ нугасы да лимон нугасы сияқты дайындалады.
ШАШУБАЙ ҚОШҚАРБАЕВ
Шашубай Қошқарбаев (1865-1952) - қазақтың белгілі айтыскер ақыны, сазгер, әнші, гармонь, домбыра аспаптарында шебер орындаушы. Ол Қарағанды облысындағы «Қызыл шоқы» деген жерде дүниеге келіп, ғасырға жуық ғұмыр кешті.
ҚЫСТЫҢ ЕҢ СУЫҚ АЙЛАРЫ
Қаңтар мен ақпан - қыстың ең суық ай лары. Шаруақор қазақ кейде бұл екі айға жан бітіріп, тіл беріп сөйлетіп қоятыны бар.
ЖЕРДЕГІ ЕҢ ҮЛКЕН ГҮЛ ҚАНДАЙ?
Суматра және Калимантан аралдарында таңғажайып өсімдік өседі - Арнольд раффлезиясы
КҮН НЕЛІКТЕН ЫСТЫҚ?
Алау сөніп қалмас үшін оған үнемі құрғақ бұта немесе шөпшек салып тұру керек. Мұны жұрттың бәрі біледі.