ЛИМОН ДОМАЛАҚТАРЫ
Категориясы: Тағам
Бірінші варианты. Ет тартатын машинкадан қуырма мен тазартылған жаңғақ жеке-жеке өткізіледі. Ет тартатын машина табылмаса оқтаумен ұнтақтауға да болады. Ұнтақталған қуырмаға ром немесе коньяк құйылады. Сарымай мен қант ұлпасы қосылып көпіршітіп шайқалады, үстіне цедра (лимонның немесе апельсиннің қабығы немесе оның үгіндісі) салынып, қуырмамен араластырылады. Барлығы жақсылап араластырылады да домалақтанады, содан соң олар ұнтақталған жаңғақ дәндеріне аунатып алынып, шай дастарқанына қойылады.
Бұл тағамды жасауға 300 грамм қуырма (печенье), 125 грамм сарымай, 200 грамм қант, 80 грамм, цедра, 100 грамм жаңғақ, 20 грамм коньяк жұмсалады.
Екінші вариант. Сүт қайнатылып, оған қант салып ерітіледі, сарымай, цедра, түйілген немесе ұнтақталған кепкен нан, жаңғақ және ет тартатын машинадан өткізілген жүзім, асхана шарабы қосылады. Бәрі мұқият араластырылып, домалақтанады. Әрбір домалақ қант қосылған кепкен нан ұнтағына аунатылып алынады. Шай дастарқанына қоюға таптырмайтын тағам.
Бұл тағамды жасау үшін 400 грамм кепкен нан (сухари), 150 грамм сарымай, 200 грамм қант, 200 грамм сүт, 80 грамм цедра, 40 грамм шарап, 90 грамнан жаңғақ пен жүзім жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 17:29:34 Қаралды-2041
СУ ТАСҚЫНЫ ДЕГЕНІМІЗ НЕ?
Су тасқыны - дегеніміз құрғақ жердің едәуір бөлігін судың уақытша басуы. Пайда болу себептеріне байланысты су тасқынынын шартты түрде үш топқа бөлуге болады
АРАЛ ДЕГЕНІМІЗ НЕ?
Сіз оны солтүстік жарты шарда іздеуіңіз керек, аралды екі мұхит - Атлант және Арктика жуады.
ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ
Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі.
НАУАТ (кинза шекері)
Жіпке ілінген ірі, жылтыр, мөлдір келетін қанттың бір түрі. Оны жасау үшін құмшекер және қосымша материал ретінде ақ жіп пайдаланылады.
АЛХОРЫДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Алхорының жемістерінде алма, лимон қышқылдары, илік және бояу заттары, пектин, А және С витамині болады. Алхоры - өте дәмді тамақ болатын сапасы бар, бағалы жеміс.
ЖАЙЫҚ ӨҢІРІ
Еліміздің солтүстік-батысындағы екі өзен аралығын алып жатқан аймақты қазақтар ежелден Еділ-Жайық өлкесі деп атап келген. Мұнда Жайық өзенінің орта ағысынан бастап Каспий теңізіне құяр сағасына дейінгі телімі ел аумағында ағады. Жайық өзенінің ел аумағынд