ФАЙНКУХЕН
Категориясы: Тағам
Бөлке жасалатын қамырдан пісірілген сопақша нан осылай деп аталады.
Қамыр қабылданған жалпы схема бойынша ашытылып, дайындалады. Илеп болғаннан кейін қамыр біреуі көбірек, екіншісі азырақ екі белікке бөлінеді де әзырағына мейіз бен дәм қабық қосылады. Қамырдың екі бөлігін де 50-60 минут бойы ұстай тұру керек. 15-20 миллиметр қалыңдықта жайылған мейіз бен дәм қабық қосылмаған қамырдың үстіне мейізі бар жайылған қамыр жабылып, сопақша етіп, төмендегі қамырдың шеті қайырылады да төңкеріліп, үстіне мол етіп жұмыртқа жағылады. Піскеннен кейін файнкухен астаушаларға салынады.
Бір килограмм файнкухен жасауға 434,7 грамм жоғары сортты ұн, 143,4 грамм жұмыртқа, 130,4 грамм қант, 34,8 грамм ашытқы, 10,9 грамм дәм қабық, 173,8 грамм мейіз және 0,65 грамм тұз жұмсалады.
Файнкухенның ылғалдылығы - 23 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 3 күн.
Жарияланған-2016-03-15 16:32:12 Қаралды-1944
ҚАРА ҚАРАҚАТ – ВИТАМИНДІ ӨСІМДІК
Қара қарақат – биіктігі 125 сантиметрге жететін, бұталы өсімдік.
ҚАБАТТАЛҒАН ПОМАДА-ЖЕМІС ТОРТЫ
Дайын қамырдан көлемі 25 х 25 сантиметр төрт бұрыш формалы тең үш шелпек жайылып, майланған жұқа табаға салынады.
ЖАЗУ ҚАЙДАН ПАЙДА БОЛҒАН?
Әр дәуірде адамдар тәжірибелері мен білімдерін өзгелерге әр түрлі тәсілмен беріп отырған. Адамзат тарихындағы тұңғыш кітап - бұл жартас бетіне таңбаланған тас кітаптар.
АНАР ШӘРБӘТІ
Жас анардан сығып алынған шырын тот баспайтын ыдысқа құйылады. 1 стакан жылы суға қант езіледі. Олар шырынға қосылады да отқа қойылады.
«АЛАШ ІСІ»
Кеңес үкіметі 1928 жылдан бастап Алаш партиясы мен Алашорда үкіметіне мүше болған жэне оларды жақтағандарды жаппай тұтқынға алды. Оларға Кеңес үкіметіне қарсы күрес жүргізді, шетелдіктермен байланыста болды, т.б. көптеген жалған айыптар тағылып, тергеу іс