ЭЙЕРКИХЕЛАХ
Категориясы: Тағам
Бөлке жасалатын қамырдан қиғаш төрт бұрышталып пісіріліп, жұмыртқаның сары уызы жағылған тағам осылай аталады.
Қамыр илеу процесі әдеттегідей. Дайын қамырдың ылғалдылығы 23-24 процент. Қалыңдығы 4-5 миллиметр етіліп жайылған қамырдың үстіне жұмыртқа жағылып, ені 40-45 миллиметрден келетіндей етіліп кесіледі де, артынан қиғаш төрт бұрыштап тағы кесіледі. Пісірместен бұрын қиғаш төрт бұрыш қамырға жұмыртқа жағылады. Пісіріп болған соң салқындатылған тағам астаушаларға салынып сауда орындарына жөнелтіледі.
Бір килограмм эйеркихелах жасауға 550,6 грамм жоғары сортты ұн, 220,3 грамм жұмыртқа, 220,3 грамм құм шекер, 220,3 грамм сарымай, 27,5 грамм жұмыртқаның сары уызы, 1,4 грамм тұз жұмсалады.
Эйеркихелахтың бір килограмында кемінде 70 данасы болады. Ылғалдылығы 11 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 12 күн.
Жарияланған-2016-03-15 16:24:36 Қаралды-1752
СІРІҢКЕ НЕДЕН ЖАСАЛАДЫ?
Сіріңке ағаш таяқшадан (сабаннан) дайындалады, оның басы жайылған жерге (үккіш) үйкелген кезде жанып кетеді.
ШАҚ-ШАҚ
Үн, сүт, қант, жұмыртқа, аздап арақ қосылып, жұмсақ қамыр иленеді. Ол бірнеше бөлікке бөлініп, 1 сантиметр қалыңдықта созылады. Созылған қамыр самырсын жаңғағының үлкендігіндей етіліп туралып, қуырылады. Бәрінің бірдей қуырылуы үшін араластырып тұру керек
СПОРТ ГИМНАСТИКА ТАРИХЫНАН
Дүниежүзілік спорт түрлерінің ішінде зор бедел иесіне айналған спорт түрі - спорттық гимнастика.
МАМЛЮКТЕР - КІМ ОЛАР?
МАМЛЮКТЕР (араб.- ақ құлдар, еріксіздер) - түрік, грузин, черкес, Египеттегі басқа да кавказ халықтарынан шыққан әскери-құлдар
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАСТЕЛЬ
Швейцария суретшісі Жан Этьенн Лиотардың мынау «Шоколад дайындаушы әйел» деген картинасына қараңдаршы.