ӨРІК КӘМПИТІ (пастила)
Категориясы: Тағам
Бірінші варианты. Піскен өріктер жуылып, сүйектерінен ажыратылады. Аздаған суға салынып, пісіріледі де ысқылап електен өткізіледі. Ботқа сияқты алынған масса өлшеніп, салмағы сондай қант қосылады. Бәрі қазанға салынып, үздіксіз араластырыла отырып, қазаннан бөлек-бөлек болып бөліне бастағанша қайнатылады. Дайын болған масса өсімдік майы жағылған табақшаларға салынады да қалыңдығы 0,5 сантиметр етіліп жайылады. Шамалы ғана қыздырылған духовкаға салып, әуелі бір жағы, содан соң аударыстырылып, екінші жағы кептіріледі. Дайын болған массаны қабаттап орап, желдетіліп тұратын құрғақ бөлмеде сақтау керек. Үлкенді-кішілі етіліп, әр түрлі түрге келтіріледі де, кесіп-кесіп, шыны банкілерге салынып қойылады.
Екінші варианты. Піскен жұмсақ өріктер жуылып, сүйектері ажыратылады да, кастрюльге салынып, үздіксіз араластыра отырып, қоюлана бастағанша қыздырылады. Содан соң қант қосылып, әбден қою болғанша қайнатылады. Жұқа табаға аздап өсімдік майы жағылған пергамент төселіп, оған ыстық масса жағылады. Духовкаға қойып, бір-келкі температурада баяу кептіріледі. Духовкадан алынған соң рулон етіп орап, арнайы дайындалған ыдысқа салып қойылады.
Тағамды дайындауға 2 килограмм өрік пюресі және 300 грамм қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-11 15:08:44 Қаралды-2648
ЖҰМЫС КИІМДЕРІН ТАЗАЛАУ

Ауыр жұмыс мамандықтағы адамдардың жұмыс киімдері әрдайым қатты кірлеп, май теңбілденіп кетеді.
ЕҢ БЕРІК, ЕҢ ЖҰМСАҚ ҚАЙ МЕТАЛЛ?

Әуелі ең берік металл туралы. Оның аты – титан, күміс түсті - ақ, сыртқы түр: болатқа ұқсайды.
АТҚАРАТЫН ҚЫЗМЕТТЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ЛАУАЗЫМДАР

Бітікші - көшірмеші, хатшы, іс жүргізуші адам. Бұл лауазымды орта ғасырлардағы Орталық Азия мемлекеттері қолданған. Кейде олар басшы қызмет те атқарған.
ЖЕРГЕ ЕҢ ЖАҚЫН ЖҰЛДЫЗ

Кун жуйесінің орталық денесі, Жерге ең жақын жұлдыз. Ол аса ыстық газдан тұратын, шар тәрізді аспан денесі болып саналады. Бүкілкүн жүйесі массасының 99,866%-і кұнде жинақталған.
ПАШМАҚ

Бұл - әбден қайнатылған карамель массасынан жіп-жіңішке жіп сияқты етіп созылып жасалған, бір-бірінен оңай ажырайтын тағам. Түсі - ақ.
Катаев не туралы ойлады?

Агриппина Донцоваға (қазірде Дарья деген атпен әйгілі) мектепте «Валентин Петрович Катаев не туралы ойлады, «Жалғыз парус ағарды»