АЗЕРБАЙЖАН НАНЫ
Категориясы: Тағам
Қамыр мен помада дайындау әдісі бұқар нанын дайындау әдісіне ұқсас. Одан айырмашылығы қамыр иленгенде сүттің орнына жұмыртқа қолданылады және запыран сығындысы қосылады. Илеп болғаннан кейін қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 21-23 процент болу керек. Қамыр 0,5 килограмнан өлшеп, диаметрі 30-35 миллиметр батон формасына келтіріледі. Содан соң қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады. Әуелі жұмыртқа жағып, содан кейін температурасы 200-230 градус пешке қойылып пісіріледі. Оған 20-25 минут уақыт кетеді. Салқындатылғаннан кейін батонға екі қабат етіп помада жағылады. Алғашқы қабатының ені 40-45, қалыңдығы 7-8 миллиметр етіліп жағылады да, үстіне одан гөрі енсіздеу - ені 8-19 миллиметр болатындай етіліп екінші қабат жағылады. Помада қатып болған соң батон ені 40 миллиметр болатындай етіліп қиғаштап тілінеді.
Батондар қағаз төселген астаушаларға 3-4 қатар етіліп салып қойылады.
Бір килограмм азербайжан нанын жасау үшін 325,2 грамм жоғары сортты ұн, 162,6 грамм сарымай, 94,3 грамм қант ұлпасы, 78,0 грамм жүзім, 48,8 грамм құрғақ цукат, 104,1 грамм жұмыртқа, 48,8 (бұл 58,5 грамм кептірілмеген лещина жаңғағымен пара-пар) грамм кептіріліп, ұнтақталған лещина жаңғағы, 1,5 грамм аммоний, 0,06 грамм запыран, жағатын 13,0 грамм жұмыртқа, помадаға кететін 243,9 грамм құм шекер және помадаға салатын 24,4 грамм сірне жұмсалады.
Азербайжан нанының формасы қиғаштап тілінген, қою сары түсті, помадамен жылтыратылған, сынғыш, бірақ үгітілмейтін, ылғалдылығы – 10-13 процент болу керек.
Жарияланған-2016-03-10 14:07:19 Қаралды-2502
ЖЕР НЕГЕ СІЛКЕНЕДІ?
Жер сілкіну болғанда жер гуілдеп, шытынап, дірілдей бастайды. Телеграф бағандары құлап, поездар ойыншықтай аударылып, үйлер қирап, тұтас көшелер жер астына түсіп кетеді.
АЛЬБОМ СӨЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?
Егер ежелгі римдіктен «Альбомның» не екенін сұрасаң, ол: «Альбом - ақ тақта. Латынша «альбум» - аппақ деген сөз.
АРША
Арша - кипарис тұқымдасына жататын, мәңгі жасыл қылқан жапырақты бұта. Қазақстанда жабайы 10 түрі бар. Биіктігі - 1-2 м. Қылқаны қабыршақты, тікенекті болады. Өте сирек кездесетін түрі - Зеравшан аршасы.
ҚҰР
Кұр - орман құсы. Қазақстанда кұр, ак құр, тундра құры, сұр құр, меңіреу құр деген түрлері кездеседі. Ұяларын көбіне қайың ағашына салады. Кұрлар тобы қыс бойы бірге жүреді. Көктемнің басында бір-бірінен бөлініп, ерекше құрқылдап қораздана бастайды.
ШЫМКЕНТ
Шымкент - ежелгі қалалардың бірі. Ол еліміздің оңтүстік- шығысында Бадам мен Сайрам өзендері аралығында орналасқан. Қаланың іргесі екі мың жыл бұрын қаланған. Ерте орта ғасырда Ұлы Жібек сауда жолында жайғасқан ол XVIII ғасырда ірі қалаға айналды. 1864 жы