UF

МИЯМПҰР

Категориясы: Тағам


Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

Ішіне салатын грек жаңғағының ортасынан қақ жарылып, бөлінгені ғана емес, одан да кішкентай бөліктерінің пайдаланылуы мүмкін.

Інжірді дайындау үшін ол салқын сумен жуылып, табақшаға жабысып қалмас үшін алдымен қағаз төселіп сэлынады. Інжір салынған қаңылтыр табақшалар пешке қойылады. Ол 140-150 градуста 8-10 минут бойы кептіріледі. Жемісті беті құрғағанша, ал өзі жеміс ішінде болатын ылғал буының әсерінен бөккенше кептіреді. Бөккен жемістің көлемі, бірсыпыра үлкейіп, түрі домалана түседі.

Пештен алынған інжір қаңылтырдан түсіріліп, 30-40 минут бойы салқындатылады. Содан соң оны одан әрі бөле беруге болады.

Інжірмен бір мезгілде грек жаңғағы да дайындалады. Оның қабығы аршылып, ішінде бүлінгендері кетіп қалмас үшін жақсылап іріктеледі.

Кептіріліп салқындатылган інжірдің әр жемісі пышақпен бір жерінен тілінеді. Тілгенде одан тек грек жаңғағының жартысы ғана өтетіндей етіледі. Жемістің ішіне грек жаңғағы барынша толтырылып салынады. Бірақ бұл кезде оның сырты бүлінбей, бүтін күйін сақтауы керек. Соған орай жемістің тілінген жерін білдірмей бітеп қоюға тырысу керек. Осылайша бөлу жұмысы аяқталады да тағам дайын деп есептелінеді.

Дайын тағам қағаз төселген ағаш жәшіктерге салынады. Жәшіктің мөлшеріне қарай жемістің таза салмағы 3-5 килограмм болады.

Миямпұр қаңылтыр ыдысқа, тек ерекше жағдайда, онда да құрғақ бөлмеде сақталатын болса ғана салынады.

Бір килограмм миямпұр жасау үшін 540,7 грамм інжір, 470,4 грамм грек жаңғағы жұмсалады.

Миямпұр домалақ немесе сопақ болады. Ылғалдылығы – 15-17 процент. Дайын тағамның 55-60 проценті інжір, 40-45 проценті грек жаңғағы болу керек. Бір килограмында 32-36 данасы болады.

Дайын тағам сақталатын бөлменің температурасы 14 градустан 18 градусқа дейін ғана ауытқуы мүмкін. Ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент аралығында болуы керек.

Осы шарттар сақталғанда дайын миямпұрды 15-20 күн сақтауға болады.

Миямпұрды дымқыл орында сақтаса, көгеріп кетеді, тым ұзақ сақтаса, жаңғақтағы май ашып кетеді.

  Жарияланған-2016-03-10 13:50:30     Қаралды-2022

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛМА АДАМНЫҢ ЖАСЫН ЖАСАРТАДЫ!

...

Соңғы жылдары Улыбританияның Норрич қаласындағы Тағам зерттеу институтының ғалымдары алманы тұрақты турде жеп жүру адам ағзасын жасартып өмірін ұзартатыны туралы өз жаңалықтарын жариялады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ІЛЕ

...

Іле өзені бастауын Қытайдағы Текес және Күнгес өзендерінің қосылар жерінен алып, Балқаш көліне құяды. Ұзындығы - 2385 км. Қазақстандағы ұзындығы - 740 км. Жетісу аймағындағы ең ірі өзеннің бірі. «Іле» сөзі моңғол тіліндегі «ил, илә» деген сөзге жақын, яғн

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛАТЫН ӘЛІПБИІ

...

Латын әліпбиі - әлемде кең таралған әліпби. Б.з.б. VII ғасырда Римде пайда болып. б.з. I ғасырында қалыптасқан. Жазу оңнан солға немесе солдан оңға қарай жазылып, бағыты әрдайым алмасып отырған. Б.з.б. IV ғасырдан бастап жазу тек солдан оңға қарай жазылат

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНДАЛАТ

...

Бұл - ұн мен қантқа аунатып алған өрік сүйектерінен жасалатын тәтті тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Жыландар өз денелерін жей алады

...

Жыландар күйзеліске ұшырай алады және сондай жағдайда олар тамақтануы тиіс. Бірақ, олар үнемі олжаларын жей бермейді. Жыландар салқын қанды, бұл деген олардың дене температурасын реттей алатын жағдайда еместігін білдіреді. Олардың жылынуы үшін сыртқы ж

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУ ҮЙДІ ЖАРЫП ЖІБЕРУІ МҮМКІН БЕ?

...

Су зиянсыз зат сияқты. Ал кейде су мылтықтай жарылып кетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »