АЛМА СІЛІКПЕСІ
Категориясы: Тағам
Қабығы мен дәні тазартылған алма ұзынынан бөлініп, жақсылап қайнатылады. Қайнатылған алмаға қант, лимон қышқылы және бөккен желатин қосылады. Қоспа әбден қайнатылады. Қайнатылған алмалар ыдыстарға салынып, үстіне шырын құйылып, салқындатылады.
Бұл тағамға 150 грамм алма, 120 грамм құм шекер, 20 грамм желатин, 1 грамм лимон қышқылы және 750 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-05 12:49:58 Қаралды-2459
АЛМА СТРУДЕЛІ
Бадам және жүзім араластырылған алма повидлосын арасына қабаттап салған қамырдан жасалған тағамды алма струделі дейді.
АРАЛАР ҚАНШАЛЫҚТЫ ПАЙДАЛЫ?
Аралардың адамдарды тамақтандырудағы негізгі үлесі олардың өндіретін балында емес.
ОРАЗА АЙТ
Отыз күн ораза біткеннен кейін рамазан айының жалғасы ретінде үш күн ораза айт мейрамы өтеді. Айттан бір күн бұрын «арафа (арапа)» күні болады. Сол күні мерекеге арналған бауырсақ, шелпек пісіріледі. Арафа күні үй ішін тазалап, мерекеге дайындық жұмыстары
ҚЫЗ ҚУУ
Бағзы заманда қызға үйленбек болған жігіт батылдығы мен күшін, ептілігін көрсететін түрлі сыннан өткізілген.
ИКОНА ЖАСАУ ӨНЕРІ
Куликов даласында татарлар орыс әскерінің тегеурініне шыдай алмай, тырағайлап қаша жөнелді. Сан ғасырдан бері еңсесін көтере алмай келе жатқан Русь еркіндік алды. Жұрт монғол-татар үстемдіғімің дәурені өткеніне енді-енді көздері жете бастады.
АЛАКӨЛ
Алакөл - Алматы және Шығыс Қазақстан облыстарының аралығында орналасқан үлкен көлдердің бірі. Ұзындығы - 104 км, ең терең жері - 54 м. Ертеректегі таулардың қайта көтерілуінен болған Тетис теңізінен бөлініп қалған су қоймасы. Алакөлдің бірнеше атауы бар.