ЖАҢҒАҚ-БАЛ КЕКСІ
Категориясы: Тағам
Бірінші вариант. Бал қантпен, жұмыртқамен, ұнмен араластырылып, төртке бөлінген грек жаңғағының дәндері және мейіз қосылады. Бұл масса алдын-ала май жағылып, дайындалған кекс формасына салынып пісіріледі. Салқындаған кексті түрліше етіп кесе беруге болады.
Бұл тағамды жасауға 250 грамма ұн, 200 грамм бал, 120 грамнан қант пен жаңғақ, 50 грамм мейіз және 4 жұмыртқа жұмсалады.
Екінші вариант. Ұннан, сүттен, қанттан және майдан қамыр дайындалып, оған какао, бал, уытын қайтарған сода, дәм қабық қосылып, бәрі жақсылап араластырылады. Сөйтіп, біркелкі масса жасалып, жармаланған жаңғақ салынады. Дайындалған масса май жағылған кекс формасына салынып, пісіріледі.
Пісіп шыққан кекстің үстіне қант ұлпасы себіліп, кесіп-кесіп шай дастарқанына қойылады.
Бұл тағамды жасау үшін 600 грамм ұн, 400 грамм сүт, 300 грамм қант, 200 грамм жаңғақ, 100 грамм бал, 75 грамм май, 25 грамм какао, 100 грамм сода жұмсалады. Дәм қабық дәміне қарай салынады.
Жарияланған-2016-03-04 16:01:15 Қаралды-2411
ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚУЫРМАСЫ (печенье)
Кептірілген нан түйіліп, ұнтақталған жаңғақпен және қантпен араластырылады. Үстіне ерітілген сарымай, жұмыртқаның мұқият шайқалған сары уызы, жарты лимон шырыны мен қабығы салынады.
СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ҰЛТТЫҚ ТАҒАМДАР
Төрт түлік малды тіршілік-тынысына тірек еткен көшпелілер кәдуелгі сүттен небір тамаша тағамның түріп жасай білген.
АТ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН
Моторсыз, аттың күшін пайдаланып жарыс жолына шығу жүректілер ісі деуге әбден болады.
АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН
Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.
ТҰРЫМТАЙ
Сұңқар тұқымдасына жататын жыртқыш құстардың бірі - тұрымтай. Қазақ құсбегілері тез көндіккіштігі үшін көбінесе ұядан алып, баулып, баптайтын болған. Көгершіннен сәл-ақ үлкен, шағын құс. Тұрымтайдың бітімі сұлу, көзі мөлдір болып келеді.
ІНЖІР ОЙЛАСЫ
Жеміс массасы мен жаңғақты қант-сірне шырынына қосып қайнатып, бадам және грек жаңғағымен әшекейлеген тағам осылай аталады.