UF

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

Категориясы: Тағам


Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

Қамыр мен ішіне салатын заттар тоқаш пахлавасын жасағандағыдай әзірленеді. Сүтке иленген қамырдың температурасы 23-24 градус, ылғалдылығы 29-31 процент болады. Қамыр температурасы 30-35 градус жерге 25-30 минут бойы қойыла тұрады. Содан кейін ол иленіп, әуелі 0,1 килограмнан, қалған бөлігі шамамен 0,2 килограмнан бөлінеді. Олардың әрқайсысы бөлке етіп жайылып, содан соң 1-3 миллиметр қалыңдықта ысылады.

Бұл пахлава былай бөлінеді. Қабырғасының биіктігі 40 миллиметр қаңылтыр табақ алдын-ала ерітілген сарымаймен майланып, сол табақ формасындай етіп дайындалған, массасы 0,2 килограмнан келетін қамыр қабаты жайылады. Олардың беті маймен майланып, үстіне массасы 0,1 килограмм екінші қамыр қабаты салынады. Әр қабат маймен майланып отырады. Қамырдың үш қабатына қалыңдығы 4-5 миллиметр бадам, ал оның үстіне тағы да маймен майланған үш қабат қамыр салынады, т.с.с. Қамырдың шеті қаңылтыр табақтың шетіне жабыстырылып тасталады. Осы айтылған тәртіппен 12 қабат қамыр және үш қабат бадам, қалыңдығы 10-25 миллиметр алма қабаты салынып, оның үсті массасы 0,1 килограмм қамыр қабатымен жабылып тасталады. Пахлава, сөйтіп, барлығы 20 қабаттан тұрады. Оның он алтысы қамыр, үш қабаты алма болады. Тазартылып, жұқалап туралған ішіне салатын алма қант ұлпасымен және дәм қабықпен араластырылады. Дайындалып болған пахлава үш бұрыштап кесіледі.

Тағам пеш температурасын 190-200 градусқа жеткізіп, 20-23 минут бойы екі бөліп пісіріледі. Пешке қойғаннан кейін 15-18 минуттан соң пахлава салынған табақтар алынып, тығыздығы 1,36-1,38 шырын құйылады. Ол шырын қант пен балдан дайындалады. Шырын құйылған табақтар пешке қойылып, 5-6 минут ұсталады.

Пісірілген пахлава сол табақтардың өзінде салқындатылады. Содан соң қақпақтары бар астаушаларға салынады. Пахлава жатқан табақтардағы шырын мол болуға тиіс.

Бір килограмм сухуми пахлавасын жасауға 422,4 грамм жоғары сортты ұн, ішіне салатын 253,4 грамм құм шекер, ішіне салатын 59,1 грамм қант ұлпасы, 59,1 грамм сарымай, 25,3 грамм жұмыртқа, 4,6 грамм тұз, кептірілген, тазартылып, жармаланған 84,5 грамм бадам (ол 101,4 грамм шикі бадамға сай келеді,) 84,5 грамм жас алма (ішіне салу үшін), 63,4 грамм бал, 168,9 грамм сүт, ішіне салатын 5,9 грамм дәм қабық және 4,2 грамм ашытқы жұмсалады.

Тағамның формасы үш бұрышты, түсі қоңыр. Дәмі мен иісі сол тағамның өзіне ғана тән, дәм қабық иісі шығып тұрады. Ылғалдылығы 15-17 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 13:01:49     Қаралды-1603

Мәлімет сізге көмек берді ма

Ірімшіктен жасалған ай

...

Мүмкін, Ай тек балалардың елестетуінде ғана үлкен, домалақ ірімшіктің түйірі сияқты пайда болуы мүмкін.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРША - ӨСІМДІКТІҢ ДӘРІЛІК ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арша – биіктігі 4 метрге жуық, қысы-жазы көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Бұталары сұлап та жатады, кейде түзу өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАНАМЕН ҚҰЛДИЛАУ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Шана тебу спортының отаны Ресей екендігін дәлелдейтіннақты дәлелдердің бірі, Нижний Тагил қаласынан табылған ескі шана біздің дәуірімізден 6000 жыл бұрын жасалған екен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАШ ПАРТИЯСЫ

...

Алаш партиясы - казақ халқының тұңғыш ұлттық-демократиялық партиясы (1917-1920 жж.). Алаш партиясын кұру жөніндегі мәселе 1917 жылы 21-26 шілде аралығында Орынбор қаласында I Жалпықазақ съезінде талқыланды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕНДІ ҚАЛАЙ ӨНДІРЕДІ

...

Біз әуелі кен байлығы, яғни қазба байлық дегеніміз не екенін білейік. Біз өмір сүріп жатқан Жер, оның қыртысы алуан түрлі топырақтардан, тастардан, т.б. нәрселерден тұратынын білеміз. Олардың барлығы кен байлығына жатпайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН БИСКВИТ

...

Алдын ала дайындалған негізгі бисквит қамырына қуырылған, ұсақтап туралған, ет тартатын машинкадан өткізілген немесе келіге түйілген жаңғақ (фундук немесе самырсын жаңғағы) қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »