БАДАМБУРА
Категориясы: Тағам
Самса түрінде ішіне бадам салынған қамырдан жасалған тағам осылай аталады.
Бір килограмм бадам-бура жасау үшін 465,4 грамм жоғары сортты ұн, 225,7 грамм қаймақ, ішіне салу үшін 208,4 грамм құм шекер, тазартылып, кептіріліп, ұнтақталған ішіне салатын 208,4 грамм (250,0 грамм тазартылмаған бадамға тең) бадам, майлап, арасына жағатын 60,1 грамм сарымай, үстіне себетін 26,0 грамм қант ұлпасы және ішіне салатын 1,7 грамм кардамон жұмсалады. Бұл тағамның бетінде бедері болады және қант ұлпасы себіліп қойылады. Ылғалдылығы 8,8-10,8 процент.
Жарияланған-2016-03-02 10:15:32 Қаралды-2037
БІРЖАН - САРА АЙТЫСЫ

Біржан мен Сараның 1871 жылы қазіргі Талдықорган облысының Қапал - Ақсу өңірінде кездескендегі айтысы.
БАЯН БАТЫР

Баян батыр қазақ-жоңғар шайқасына қаншама рет атой салып кірген. Жекпе-жек ұрыстарда жаудың талай батырын жер жастандырған. Осындай көзсіз ерліктері үшін халық «Батыр Баян» деп атап кеткен. Батыр Баян қалмақтармен болған ірі соғыста ағасы Сарымен бірге ше
АУА ӨЛШЕУГЕ БОЛА МА?

Әйгілі ғалым Галилео Галилей бұдан 300 жылдай бұрын көпшілікті таң қалдырып... ауаны өлшепті.
АСЫЛ БҰЙЫМДАРДЫ ТАЗАРТУ

Кірлеген алтын бұйымдарды сабын суға малып, тіс жуатын щеткамен ептеп қана ысқылайды.
ОРТААЗИЯ ОВЧАРКАСЫ

Ортаазия овчаркасы өте ерте кезден қой отарын жыртқыш аңдардан қоргауға пайдаланылган. Кавказ овчаркасы секілді мұның да арғы тегі - тибет иті.
ҰЙЫТЫЛҒАН БАДАМ

Бұл - тазартылған бадам дәндері батырылған кілегей помадасынан тұратын дөңгелек формалы тағам. Бетіне карамель массасынан көз салынады.