БАКУ КУРАБЬЕСІ
Категориясы: Тағам
Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.
Оны жасау үшін сарымай, қант ұлпасы қосылып езіледі, үстіне белок қосылып араластырылады да ұн салынады. Содан соң қамыр сұйық, жұққыш масса алынғанша иленеді. Баку курабьесін жасау үшін клейковинасының мөлшері 30 процентке дейін жететін ұн пайдаланған дұрыс. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 13,5-15 процент болу керек. Иленгең қамыр құрғатылып сүртілген қаңылтыр табақтарға әр түрлі формаға келтіріліп салынады. Олардың әрқайсысының салмағы 25-28 грамм тартуға тиіс. Бұл үшін арнайы машина немесе жіңішке ұшына тісті түтік қойылған (оның тесігінің диаметрі 15-20 миллиметр болады), конус сияқты етіп қатты матадан жасалған сыққыш қолданылады. Түймедағы гүлінің формасындай етіліп салынған қамырдың ортасына өрік немесе алма пюресі тамызылады. Ол қазанға бірдей мөлшерде алынған өрік немесе алма пюресі мен құм шекер салынып, температурасын 105 градусқа жеткізіп, 30 минут бойы, яғни ылғалдылығы 25-26 процентке дейін азайғанша қайнату жолымен жасалады.
Бір құырманың ішіне сондай 2,5-3,5 грамм пюре кетеді.
Баку курабьесі температурасы 250-270 градусқа жеткен пешке қойылып, 9-11 минут бойы пісіріледі. Салқындатылған курабьелер қағаз төселген астаушаларға 3-4 қатар етіліп (қатар аралықтарына да қағаз төселеді) салынады.
Баку курабьесі формасының әр түрлі, яғни түймедағы, таяқшалар, т.с.с. болуы мүмкін. Күңгірт сары түсті, үгітіледі. Түймедағының ортасына үстіңгі жағынан алма немесе өрік пюресі тамызылуы керек. Ылғалдылығы – 5-7 процент.
Шикізат әркімнің қалауынша алынады.
Жарияланған-2016-03-01 19:35:53 Қаралды-2269
ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН: ТАБИҒАТПЕН СЫРЛАСУ
Оңтүстік Қазақстан облысы республикамыздың түстігінде орналасқан.
АТЫ КӨСЕМ АТЫМЕН АТАЛҒАН АҒАШ
Қылқан жапырақтылардың ішінде бұл ағаштың қалың өскен орманы 1769 ж. Тынық мұхит жағалауынан табылған секвоя ағашы. Сүрегі қызыл болғандықтан екінші аты - қызыл ағаш, бұл атау осы күнге дейін аталып келеді. «Секвоя» деп Солтүстік Америкадағы үнді тайпалар
ЕЛІК
Еліміздің солтүстік-батыс, солтүстік, орталық, шығыс бөлігіндегі және Тянь-Шаньнан Алтайға дейінгі тау етегіндегі орман, тоғайларда кездесетін сымбатты жануарлардың бірі - елік. Мүйізі тармақталып келген, қазан - қараша айларында түсіп, сәуір айында жаңад
ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Қойбүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады.
ДОПТЫ ХОККЕЙ СПОРТ ТАРИХЫНАН
Бұл спорт футбол ойынына ұқсас мысалы, ойын барысы 45 минуттық екі кезеңнен тұрып, бұрыштан доп беру, айып добын соғу кезеңдерінде болады
БАЛМҰЗДАҚ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТАР
БАЛМҰЗДАҚ – барлық дерлік балалардың және көптеген ересектердің сүйікті тағамы.