UF

ШЕКЕР-ШҮРЕК

Категориясы: Тағам


Бұл - тоқаш қамырынан жасалып, үстіне қант ұлпасы себілген, үгіліп тұратын дөңгелек печенье (құырма).

Шекер-шүрек жасау үшін оған керекті шикізат былайша дайындалады. Май температурасы 4-5 градусқа жеткенше салқындатылады. Қамыр машинамен немесе қолмен иленеді. Машинамен иленген жағдайда шикізаттар мынадай тәртіппен салынады: май, жұмыртқа және ваниль эссенциясы, қант ұлпасы, ең соңында ұн.

Май машинаның қалақтарымен 15-20 минут бойы яғни түсі ағарғанша ысқыланып, жұмыртқа және эссенция қосылады. 1-2 минут, жұмыртқа майға біркелкі тарағанша араластырылады. Содан соң бірте-бірте араластырыла отырып қант ұлпасы себіледі де, 2-3 минут бойы тағы да иленеді. Илеу жұмысын бәсеңдетпестен бірдей мелшерде ұн қоса отырып, тағы да 15-20 минут илесе қамырдың сапасы жақсара түседі. Илеуге жұмсалатын барлық уақыт 33-45 минуттан аспайды. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі ылғалдылығы 15-17 процент, температурасы 11-12 градус болуы керек. Қолмен илеу тәртібі де осылай болады. Ондағы айырмашылық - қамыр қазанға салып иленеді және оны илейтін уақыт 6-8 минут көбейтіледі. Осылайша дайындалған қамыр бөлінеді. Ол үшін алдымен илегіш машинадан немесе қазаннан алынып бөлетін столдың үстіне салынады. Сөйтіп әрқайсысының салмағы 75 грамнан келетін етіп бөліп-бө-ліп тасталады. Әр бөлік домалақтанады. Бөлу үстінде қамыр столға жабысып қалмас үшін стол үстіне аздап ұн себіледі. Осылайша бөлінген қамыр алдын-ала маймен майлаған қаңылтыр табаққа салынады.

Шекер-шурек пеш температурасы 150-160 градусқа жеткізіліп, 25-30 минут бойы пісіріледі.

Жақсы піскен тағамның астының да, үстінің де түсі солғын крем түсіндей болады, беті бадам құырмасы секілді жарылып тұрады, ортасы қызармай біркелкі піседі.

Пісірген кезде шекер-шуректің үстіңгі жағы көмпиіп көтеріледі. Сонда ол бір қарағанда дөңгелек нанға ұқсап қалады.

Дайын болған шекер-шүректің бетіне қант ұлпасы себіліп, әсемделеді. Ол үшін қаңылтыр табаңтарға салып салқындатылған шекер-шурек столға немесе ағаш тақтайларға (пирожное үшін пайдаланылатын) ауыстырылып, үстіне елекпен біркелкі етіліп қант ұлпасы себіледі. Пісірілген жартылай фабрикаттың салмағы 73 грамм, қант ұлпасының салмағы 2 грамм, сонда дайын тағамның салмағы 75 грамм болады.

Шекер-шүректер астаушаларға салынады. Оның түбіне қағаз төселеді. Содан соң бірнеше қабат етіп тағам салынады. Арасына да қағаз төселеді. Беті қақпақпен жабылады.

Бір килограмм шекер-шүрек жасауға 513,6 грамм жоғары сортты ұн, 256,8 грамм ерітілген май, 256,8 грамм құм шекер, 25,7 грамм жұмыртқа, 2,6 грамм ванильді эссенция және үстіне себу үшін 30,8 грамм қант ұлпасы жұмсалады.

Дайын тағамның формасы дөңгелек, беті жарылып тұруы керек. Ал түсі аздап крем реңді ақшыл деуге болады. Дәмі осы тағамның өзіне ғана тән болып, ванильдің иісі шығып тұруға тиіс. Кеуектілігі бір келкі. Ылғалдылығы - 5-6 процент.

Шекер-шуректі жақсы желдетіліп тұратын, бөгде иіс жоқ, ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент, температурасы 14-18 градус құрғақ орында сақтау қажет.

Ескерту: тағамның формасы дұрыс дөңгелек болып шығуы үшін оларды бір-бірімен жабыстырмауға тырысу керек. Сондықтан оларды қаңылтыр табаға тым жақын салмайды, өйткені пісірген кезде қуырманың көлемі 2-2,5 есе ұлғаяды.

  Жарияланған-2016-03-01 16:14:36     Қаралды-3000

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚУЫРМАСЫ (печенье)

...

Кептірілген нан түйіліп, ұнтақталған жаңғақпен және қантпен араластырылады. Үстіне ерітілген сарымай, жұмыртқаның мұқият шайқалған сары уызы, жарты лимон шырыны мен қабығы салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДОЙБЫ ТАРИХЫНАН

...

Дойбы ойынының да тарихы өте ертеден басталатын өнер өнер беуге толық дәлел бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ

...

Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҰЛТАНМАХМҰТ ТОРАЙҒЫРОВ (1893 -1920)

...

XX ғасыр басындағы қазақ поэзиясының жарық жұлдызы - Сұлтанмахмұт Торайғыров бар-жоғы 27 жас жасады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ

...

Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Бразилияда 100 машина жанамалап жүре беретін жол бар

...

Қалалық бір аңыз бар, Монументальды білік әлемдегі ең кең жол болып табылады, ол жолмен «[100 - 160] автомобильдер жанамалап жүре алады».

ТОЛЫҒЫРАҚ »