UF

ВАНИЛЬДІ РАХАТ-ЛУКУМ

Категориясы: Тағам


Бұл - төрт бурышты кубик формалы крахмал қосып қант-сірне шырынынан қайнатып жасаған сілікпе (желе) секілді тағам. Бір килограмында оралмаған 40-50 кәмпит болады.

Сілікпе массасын қайнату тәртібі мынандай: қазанға 24 литр су құйып, оған қум шекер ерітіледі. Алынған ерітіндіге лимон немесе шарап-тас қышқылы қосылады. Олар алдын-ала 1:1 қатынаста жылы суға ерітіледі. Осылай алынған қант ерітіндісін тесіктері 1,5 миллиметрден аспайтын сүзгімен сүзеді де қайната бастайды.

Сүзілген крахмал 6 литр салқын суға салынып ерітіліп, үстіне сондай мөлшерде қайнаған су қуйылады да ол қант шырынына қосылады. Қайнатқан кезде масса ағаш қалақпен үздіксіз араластырылып отырылады. Сонда оның түбі күймейді.

Қайнату процесі 3-3,5 сағатқа созылады. Масса ылғал қалдығы 20-21 процентке жеткенше қайнатылады да содан соң оған ванилин қосылып, әбден араластырылады.

Қайнатылған масса ыстық күйінде дюралюминий немесе биіктігі 20 мм, тот баспайтын ыдысқа құйылады. Ол ыдыстар алдын-ала сарымаймен немесе өсімдік майымен майланады.

Салқындатылғаннан кейін массаның үстіне қант ұлпасы себіліп, мөлшері 3 х 3 см етіліп төрт бұрыштап кесіледі.

Бір килограмын жасау үшін 500,0 грамм қант, 200,0 грамм жүгері крахмалы, 205,0 грамм қант ұлпасы (үстіне себуге), 1,0 грамм лимон қышқылы және 0,1 грамм ванилин жұмсалады.

Ыдысқа салар алдында тағамның бетіне қант ұлпасы мол себіледі, содан пергамент қағаз төселген жәшікке салынады.

Ванильді рахат-лукум тік бұрышты кубик формалы болады, бетіне қант улпасы себілуі керек. Түсі крем түсінен ақ сарыға дейін ауытқиды, дәмі тәтті, иісі жағымды, қосылған заттардың дәмі анық білініп туруы қажет. Қоюлығы сілікпе сияқты аздап созылып турады.

Рахат-лукумның құрғақ, температурасы 18 градус және салыстырмалы ылғалдығы 75 процент жерде сақталу мерзімі - 10 күн.

  Жарияланған-2016-03-01 14:56:50     Қаралды-2268

Мәлімет сізге көмек берді ма

САЛЛАМ ӘТ-ТАРДЖУМАН

...

Саллам әт-Тарджуман - араб саяхатшысы. Саллам әт-Тарджуман IX ғасырдың ортасында Қазақстан аймағымен жүріп өткен. Ол Самарадан (Бағдад каласының маңы) шығып, Кавказ арқылы хазарлар елінен өтіп, Еділге (Волга) келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘСТҮРЛІ ҰН ТАҒАМДАРЫ

...

Ұн тағамдары өзінің қоректілік құндылығы жағынан жоғары калориялы тағамдарға жатады. Өйткені оның құрамына май да, ет те, сүт өнімдері де, жұмыртқа да, тіпті көкөніс те енеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЭКВАТОРИАЛДЫҚ ГВИНЕЯ

...

Экваторлық Гвинея Республикасы - Экваторлық Африкадағы мемлекет.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОРҒАЙ

...

Торғай, Торғай үстірті - батысында Оңтүстік Орал (Мұғалжар) тауымен, шығысында Сарыарқамен шектесетін жазық өлке. Торғай атауы «кең алқаптағы өзен, су» ұғымын білдіруі мүмкін деген жорамал бар. Солтүстігіндегі Тобыл аңғары жазығынан оңтүстігіндегі Шалқарт

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ ТҰЗДЫҒЫНА ПІСІРІЛГЕН АЙВА

...

Жуып тазартылған және ірі етіп, қиықшалап кесілген айва жұмсарғанша қайнатылады. Тағам дайындаудан бірнеше күн бұрын апельсин қабықтары салқын суға салынып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОБА

...

Оба - адамдар мен жануарлардың өте тез жұғатын күшті жұқпалы ауруы. Әдетте оба жалпы әлсіздікпен басталып калтырауға, бас ауыруына, естен тануға алып келеді, температурасы тез көтеріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »