РАХАТ-ЛУКУМ
Категориясы: Тағам
Кондитер өнеркәсібі ванильді, қызғылт, жаңғақ қосылған, шоколад қосылған, ассорти рахат-лукумдарын шығарады.
Қайнады-ау деген кезде қоспаның ылғалдылығы 15-17 процентке жетісімен рахат-лукумның қандай түрінің жасалатынына байланысты оған ванилин, қызғылт май, кептірілген және тазартылған жаңғақ дәндері, сондай-ақ ұнтақ какао, жеміс, жидек, немесе цитрус пюресі қосылады.
Бұл тағам өн бойына жармаланып құырылған күнбағыс дәндері біркелкі таратылып салынған сілікпе сияқты масса болып табылады. Формасы тік бұрышты немесе төрт бұрышты. Бетіне қант себіледі. Ылғалдылығы – 16-18 процент.
Құрғатылып сығылған мандарин (ұнтақ) қосылады. Бұл тағам да жоғарыдағыдай, үстіне қант себілген сілікпе сияқты болады.
Ылғалдылығы – 17-19 процент.
Пайдаланар алдында кептіріліп сығылған мандарин алдын ала крахмалмен мұқият араластырылып алып, суға езіледі. Сығылған мандарин мен крахмал қоспасының бір бөлігіне 4 бөлік су қуйылады. Қоспа жақсылап араластырылып, електен өткізіледі.
Жарияланған-2016-03-01 14:53:05 Қаралды-2611
БАРСАКЕЛМЕС ҚОРЫҒЫ
Барсакелмес қорығы Арал теңізінің Барсакелмес аралында 1939 жылы құрылды. Бұл арал сазды, тақырлы, құмды болғандықтан, өсімдіктері де, негізінен, шөл далалық. Негізгі өсімдігі - сексеуіл. Қорықта қарақұйрық, ақбөкен мекендейді.
ҚАЛАМПЫР - ГЕМОРОЙМЕН КҮРЕС
Түрлі түсті қалампыр – шөп тектес өсімдік. Оның жапырақтары өсіп шыққан жерлерінде бунақтары болады, сабақтары жұмыр, түзу өседі.
БҰҚАРДЫҢ ДОМАЛАҚ КАРАМЕЛЬДЕРІ (БҰҚАР ШАРЛАРЫ)
Бұл - оралмаған, шар сияқты домалақ карамельдер. Бетінде түрлі түске боялған жолақтары болады. Беті құрғақ, қолға жабыспайды.
КАРАМЕЛЬ МАССАСЫ ЖАҒЫЛҒАН ІНЖІР ЖӘНЕ АЛХОРЫ
Інжірден жасалып, ішіне грек жаңғағы толтырылған, сыртына карамель массасы жағылған тағам - карамель массасы жағылған інжір деп аталады.