КҮНЖІТ НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - шайқалған кәмпит массасына күнжіт қосылған тағам.
Күнжіт дәні алдымен бөгде қоспаларынан мұқият тазаланады. Қант-сірне шырынына белок қосып шайқап, үстіне күнжіт дәні себіледі. Дайын болған масса алдын ала сарымаймен майланып қойылған столдың үстіне төгіліп салқындатылады, содан соң ол әрбір бөлегі 2-3 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді де диаметрі 25-30 миллиметрдей етіліп, аздап қуырылған күнжіт дәнінің үстіне батон сияқты немесе төрт бұрышты жолақ етіп жайылады. Содан соң оларды дөңгелектеп, төрт бұрыштап кесу керек. Олардың әрқайсысының салмағы 35-40 грамнан келуге тиіс.
Салқындаған соң тағам алдын-ала қағаз төселіп қойылған кондитер астаушаларына салынады.
Бір килограмм күнжіт нугасын жасауға 447,8 грамм құм шекер, 268,7 грамм сірне, массаға салатын 304,5 грамм қуырылған күнжіт дәні, 35,8 грамм үстіне себетін қуырылған күнжіт дәні, 40,3 грамм белок, 0,2 грамм ванилин және столды майлауға кететін 1,6 грамм сарымай жұмсалады.
Тағамның түсі ақ, дөңгелек, төрт бұрышты немесе таяқша формалы, арасынан қуырылған күнжіт дәндері көрініп тұрады. Бетіне де күнжіт дәні себілген. Дәмі қуырылған күнжіт дәнінің дәміндей. Ылғалдылығы - 5,5-7,5 процент.
Жарияланған-2016-03-01 11:55:30 Қаралды-4012
ВАНИЛИН ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
Кастрюльге сүт құйылып, қант және сарымай салынады. Бұқтырылған қоспа отқа қойылып түбі күйіп кетпес үшін араластырыла отырып, қоюланғанша пісіріледі.
ШАХМАТ ТАРИХЫНАН
Шахмат сөзінің төркіні парсыша “шах мат” - “әмір өлді” - деген ағына береді.
ЖЕТІСУ
Жетісу - тарихи-географиялық аймақ. Солтүстігінде Балқаш көлімен, шығысында Жетісу (Жоңғар) Алатауымен, оңтүстік және оңтүстік-батысында Тянь-Шань жоталарымен шектеседі. Ал батысы Бетпақдалаға ұласады.
СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ
Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.
8 ТҮРЛІ ПАЛАУ ДАЙЫНДАҢЫЗ
Шағындау қазан отқа қойылады да, май салып қыздырылады. Май қайнай бастағанда сақиналап, ірілеу етіп туралған...
«АЙ» ҚУЫРМАСЫ
Дайындалған қамыр 0,8 сантиметр қалыңдықта жайылады да жұмыртқаның сары уызы жағылып, жұқа стаканның қырымен дөңгелектеп,