UF

ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.

Үккіштен өткізген жүзім массасын және өрік сүйегінің дәнін қант-сірне шырынымен қосып қайнатып жасалады. Сыртын әсемдеуге арналған бадамның қабығы аршылады.

6-7 килограмнан жәшікке салып, формаға келтіріледі. Ойла салқындағаннан кейін бүйір жақтарына өрік сүйегінің ұнталған дәні себіледі. Содан соң қайтадан жәшікке салынады.

Бір килограмм тағам жасауға 411,2 грамм қант, 41,1 грамм сірне, 411,2 грамм жүзім, 12,3 грамм грек жаңғағы, 24,7 грамм бадам, 143,9 грамм өрік сүйегінің дәндері және 2,1 грамм лимон қышқылы жұмсалады.

Жүзім ойласының ылғалдылығы – 10-11 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 2 ай.

Жәшіктен алынған ойланың формасы төрт қырлы, ұзындығы 340, ені 240 және қалыңдығы 70 миллиметр кесек болып келеді.

Інжір ойласы да, жүзім ойласы да қоңыр түсті, ішіне өрік сүйегі тығылған, созылыңқы былқылдақ тағам. Ол, міне осы талаптарға сай келу керек.

Дайын тағамдар құрғақ, желдетіліп тұратын, температурасы 16-18 градус және ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент бөлмеде сақталуы тиіс. Сонда ол 2-2,5 ай бойы бұзылмайды.

Егер тағамды өте ылғалды орында сақтаса, ол дымқыл тартып, сапасы да, дәмі де, сыртқы формасы да нашарлап кетеді. Ал егер тым ыстық жерде сақтаса, тағам құрғап, кеуіп қалады. Соның салдарынан тығыздығы артады. Бұл да оның сапасына қатты нұсқан келтіреді.

  Жарияланған-2016-03-01 11:42:43     Қаралды-2510

Мәлімет сізге көмек берді ма

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАЛИТРА

...

Әр суретші дүниені өзінше көріп, өзінше бейнелейді. Әрқайсысы әр түрлі бояу үйлесімін ұнатады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШИЕ ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Шие - раушан гүлділердің алхоры тұқымдас тармағына жататын ағаш өсімдігі. Шие жемісінің құрамында В1, С витаминдері бар. 10-15% қант, органикалық қышқылдар болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТЫ КӨСЕМ АТЫМЕН АТАЛҒАН АҒАШ

...

Қылқан жапырақтылардың ішінде бұл ағаштың қалың өскен орманы 1769 ж. Тынық мұхит жағалауынан табылған секвоя ағашы. Сүрегі қызыл болғандықтан екінші аты - қызыл ағаш, бұл атау осы күнге дейін аталып келеді. «Секвоя» деп Солтүстік Америкадағы үнді тайпалар

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҚТАУ

...

Суретші кенепке (холст) сурет салу үшін, ол теп-тегіс боп керіліп жату керек. Ол үшін жақтау жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АПТАДАҒЫ КҮНДЕРДІҢ ТАРИХИ ҚАЛЫПТАСҚАН АТАУЛАРЫ

...

Қазіргі күн аттары төмендегі ретімен қолданылады; дүйсенбі, сейсенбі, сәрсенбі, бейсенбі, жұма, сенбі, жексенбі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАБАХ КЯТАСЫ

...

Бұл да тоқаш қамырынан жасалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »