СҮТ ШӘРБЕТІ
Категориясы: Тағам
Фундук жаңғағының дәндері қосылған кілегей помадасынан жасалған қалақша түріндегі тағам осылай аталады.
Сүт помадасын әзірлеу әдісі қарапайым. Ол құмшекер мен сүттен пісіріледі. Шырынның қоңыр тартып кетпеуі үшін қайнап бітуіне 10-15 минут қалғанда сірне қосылады. 110-115 градусқа дейін қайнатылған шырын арнайы столға төгіліп, 40-45 градусқа дейін салқындатылады да содан соң помада шайқайтын машинамен немесе қолмен ашық қоңыр түсті ұсақ кристалды масса түзілгенше шайқалады. Шайқау бола бергенде жаңғақ қосылады. Дайын масса 1,5-2 килограмнан бөлініп, металдан жасалған төрт бұрышты, бұрыштары аздап түбіне қарай ойыс, алдын ала пергамент төселген формаға салынады. Содан соң ол сол формада салқындап, қатайғанша тұра тұрады, қатайған соң формадан алынып, қағаздан тазартылады. Қыздырылған помадаға жаңғақтың жарылған дәндерін және хош иісті болуы үшін ванилин қосылады. Олар 6 килограмдың жәшіктерге салынады.
Бір килограмм шәрбетке 591,8 грамм қант, 35,5 - сірне; 591,3 - сүт, 295,9 - жаңғақ дәні және 0,177 грамм ванилин жұмсалады.
Сүт шәрбетінің ылғалдылығы 7,5 процент, жәшікке салғандағы массасы 6 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 20 күн болу керек.
Жарияланған-2016-02-29 14:26:19 Қаралды-1754
ДӘРІЛІК МЕЛИССА
Дәрілік мелисса - биіктігі 120 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
ӘЛЕМДЕ ЕҢ ІРІ МОТОЦИКЛ ӨНДІРУШІЛЕР
Әлемде жақсы және әртүрлі мотоциклдер көп, бірақ олардың көпшілігі Жапонияда жасалған.
ЖАҚЫП АҚБАЕВ
Акбаев Жақып (Ақпаев) (1876-1934) «Алаш» партиясын және «Алашорда» үкіметін кұруға белсене катысқан, Алашорда үкіметінің мүшесі болған. Қазакстандағы ұлт-азаттық козғалыстың көрнекті өкілі, қоғам қайраткері, заңгер, кұқық магистрі.
ФРИЗБЕН НЕ БЕЗЕНДІРЕДІ?
Афина Акропольдегі әйгілі грек ғимараты Парфенон скульптуралық фризбен безендірілген. Үйдің ішкі не сыртқы қабырғасының мүсіндермен не бояумен...
ЗООМОРФТЫҚ ОЮ-ӨРНЕКТЕР
Олар төрт түліктің, аң мен құстың түр-тұлгасының сұлу бітімін тани біліп, олардың бейне-бедерлерін ежелден-ақ қолөнерде қолдана білген. Зооморфтық өрнектердің ішіндегі ең кең тарағаны мүйіздерді бейнелеу еді.
ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА
Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.