КҮНЖІТ АЛУАСЫ
Категориясы: Тағам
Қуырылған күнжіт дәні мен көпіршітілген белоктан жасалатын диаметрі 25-30 мм, ұзындығы 80-90 мм таяқшалар түріндегі тағам осылай аталады.
Бөгде қоспаларынан арылтқан күнжіт дәні температурасы 120-130 градусқа жеткізіліп қуырылады. Қант-сірне шырыны ылғалдылығы 3,5-4,0 процент карамель массасына айналғанша қайнатылады. Сонымен қатар белок әбден көпіргенше көпсітіледі.
Қайнатылған, содан соң 70-80 градусқа дейін салқындатылған шырын жіңішкелеп, көпсітілген белоктың үстіне құйылады. Бұл кезде белокты көпсіте түсу жұмысы одан әрі жалғастыра беріледі. Процестің соңында күнжіт дәні қосылады. Содан соң қуырылған күнжіт дәніне аунатып алынады. Тағам қаңылтыр қораптарға салынады.
Бір килограмм күнжіт алуасын дайындауға 444,2 грамм қант, 266,6 сірне, 311 қуырылған күнжіт дәні (массаға салынатыны), 44,5 күнжіт дәні (үстіне себу үшін), 35,5 белок, 0,18 грамм ванилин, столға жағу үшін 1,55 грамм сарымай жұмсалады.
Күнжіт алуасының ылғалдылығы 5,5 процент, ыдысқа салғандағы салмағы 5 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі 10 күн, 1 килограмында кемінде 31 данасы болу керек.
Жарияланған-2016-02-29 13:40:02 Қаралды-3423
КОНЬКИ - ГОЛЛАҢДИЯЛЫҚТАРДЫҢ ҰЛТТЫҚ СПОРТЫ
Спорттың бұл түрін мамандар, мұз үстіндегі балет өнерінің ең тандаулысы деп жүр.
КОЛЛИ (ШОТЛАНД ОВЧАРКАСЫ)
Ертеден келе жатқан бақташы ит тұқымы. Отаны - Шотландияның табиғаты қатал таулы аудандары.
ТҮРЛІ ТҮСТІ КИНО АЛҒАШҚЫ КЕЗЕНДЕРІ
Турлі түсті кинофильмдерді түсіру, көрсету және олардың көшірмесін алу. Ол кинематографиямен қатар дамып келеді.
АЛТАЙ АЙМАҒЫ
Алтай аймағы, негізінен, Шығыс Қазақстан облысы аумағын алып жатыр. Жер бедерінің басым бөлігі таулы-қыратты келеді. Оның солтүстік-шығыс шекарасы Алтай тауларының Көксу, Қатын, Көкжота, оңтүстігі — Сауыр-Тарбағатай, Сарымсақты, Нарын, Күршім, батысы Қалб