UF

ТҰЗДАЛҒАН БАДАМ

Категориясы: Тағам


Бұл - тұз себіліп қуырылған бадам. Бір килограмын жасауға 902,4 грамм бадам, 270,7 грамм тұз жұмсалады. Осындай рецептімен бадам орнына жер жаңғағы мен өрік дәндері алынып, тұз қосылып қуырылған тағамдар да жасалады.

Тұз қажетінше суға ерітіліп, ол ерітіндіге бадам салынады да, ұдайы араластырыла отырып, 60-70 градусқа дейін қыздырылады. Тұз ерітіндісінде бадам 3,5-4 сағат ұсталады.

Тұз сіңген бадам елекке немесе торға салынып, ерітіндісінен сорғытылады. Оған қосымша кристалды тұз қосылып, мұқият араластырылады. Содан соң бадам қаңылтыр табақшаларға қалыңдығы бірдей (30-40 миллиметр) етіліп жайып салынады. Ол табақшаның астына қағаз төселеді. Содан соң температура 160-165 градусқа жеткізіліп, 50-60 минут бойы қуырылады. Бұл кезде бадамды бірнеше рет араластырып қою керек.

Қуырып болған соң бадам салқындатылып, артық туз еленіп алынады.

Салқындатылған бадам қақпағы тығыз жабылатын қаңылтыр қораптарға салынады.

Бұл тағамның сапасына келсек, оның жағымды тұзды дәмді, қуырылған бадам иісі шығып тұруы керек. Сынған жерінде бадам дәндері қызғылт тартады. Бетінде тұздық ұсақ кристалдары көрініп тұрады. Ылғалдылығы - 1,5-2,0 процент.

Шикізат әркімнің қалауынша алынады.

  Жарияланған-2016-02-28 18:52:31     Қаралды-4012

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЭЛЬБРУС НЕМЕН ТАНЫМАЛ?

...

Эльбрус тауы - сөнген жанартау.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰЛЫ ФИЛОСОФ ПИФАГОР

...

Атақты ежелгі грек философы және математигі Самос Пифагор туралы қысқа қызықты деректер жиналған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОРТПА

...

Бекіре тұқымдастардың ішіндегі өте ірісі - қортпа. Қортпаның (белуга) ұзындығы 4 м-ден астам, салмағы – 1-1,5 тоннаға дейін барады. Бірақ Каспий теңізінде аулағанда көбіне ауға салмағы 46-64 кг келетін қортпалар түседі. Терісі сауыт тәрізді келеді. Денесі

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҮРІК ШЕЖІРЕСІ

...

«Түрік шежіресі» - Хиуа ханы әрі тарихшы Әбілғазы Баһадүр ханның шығармасы. ІІІығарма 9 тараудан және алғы сөзден тұрады. Шығарманы Әбілғазы бастап (1663), баласы Ануша аяқтаған (1665). Шежіреде түркі-моңғол тайпалары, Шыңғыс хан мен оның әулеттерінің, Әб

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАЛҚАННАН ЖАСАУҒА БОЛАТЫН ТӘТТІ ТАҒАМДАР

...

Қазақ халқының, әсіресе, қарт адамдардың сүйсініп жейтін тағамдарының бірі - тарының талқаны. Талқан қуырып ақтаған тарының сөгінен немесе оның айырып алған жармағынан диірменге тартып жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҒАРЫШҚА НЕ ҮШІН ҰШАДЫ ?

...

Жерден қарағанда жұлдыздар онша анық көрінбейді, өйткені бізге ауа кедергі келтіреді. Ал ауада үнемі шаң-тозаң, су тамшылары, түтін тұнып тұрады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »