ОБИДАҢДОН КАРАМЕЛІ
Категориясы: Тағам
Мөлдір, сырты оралмаған, кесілген батон формалы карамель осылай аталады. Қолданылатын бояуларға байланысты әр түрлі келеді.
Кем дегенде 90 процент сахарозасы болады. Тағамның ылғалдылығы 2,5 проценттен аспайды, беті кебу, соған орай жабыспайды. Бір килограмында 100-120 дана кәмпит болады.
Он килограмм кәмпит жасау үшін 8,4 килограмм құмшекер, 2,0 кг сірне және 0,004 килограмм 10 проценттік езілген бояу жұмсалады.
Қант шырыны карамель массасы етіліп қайнатылады да салқын столға салып, салқындатылады. Осы процесс кезінде оған бояу қосылады. Содан соң иленіп, 65-70 градусқа дейін салқындатылады. Карамель массасы батонға ұқсатып созылады.
Карамель массасы арнаулы машинамен немесе қолмен кесіледі. Дайын өнім қаңылтыр қораптарға салынады.
Жарияланған-2016-02-28 17:12:39 Қаралды-1641
КӨМБЕ - КӨМІП ПІСІРГЕН БІР УАҚ МАЛДЫҢ ТҰТАС
Қазақ халқы көмбелерді үйден гөрі түзде көбірек дайындаған. Көмбе - көміп пісірген бір уақ малдың тұтас еті.
АЛМА СІЛІКПЕСІ
Қабығы мен дәні тазартылған алма ұзынынан бөлініп, жақсылап қайнатылады. Қайнатылған алмаға қант, лимон қышқылы және бөккен желатин қосылады.
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАСТЕЛЬ
Швейцария суретшісі Жан Этьенн Лиотардың мынау «Шоколад дайындаушы әйел» деген картинасына қараңдаршы.
МИФТЕР
Адамның қиялдан, ойдан шығарған барлық ауызекі дүниелері мифтер, аңыздар, әфсаналар, жырлар, ертегілер болып түрлі жанрларға жіктеледі. Бұл жанрлардың ортақсипаттары коп-ақ, дегенмен, оларды бір-бірінен ажыратып, өзгешелеп тұратын бірқатар ерекшеліктері д
ҚАСЫМ ХАН
Қасым хан Жәнібекұлы (1445-1518 жж.) - қазақтың ұлы хандарының бірі, Қазақ хандығының негізін қалаушылардың бірі Жәнібек ханның ұлы.
ЛИНОГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?
Қазір сендер көріп отырған сурет тек аң және қара бояудан ғана тұрады. Бұл - гравюра. Бірақ ол ағаштан емес, линолеумнен ойылып көшірілген.