БАДАМ КӘЗИНЕГІ
Категориясы: Тағам
Қант-сірне шырынында қайнатылған бадамнан тұратын шыныдай жылтыр тағам. Мөлшері 40х40 мм төрт бұрышты бөліктерден тұрады.
Қайнап жатқан шырынға аз-аздан бадам қоса отырып, 130-140 градусқа дейін қайнатылады.
Дайын масса салқын жерге (сумен салқындатылып туратын плита үстіне) салынады. Плита үсті алдын ала сарымаймен майлап қойылады. 80 градусқа дейін салқындаған масса қалыңдығы 10-12 миллиметр етіліп жайылып, квадрат бөліктерге бөлінеді. Кәзинәк қаңылтыр қораптарға салынады да, қақпағы тығыздап жабылып, қағазбен желімделіп тасталады.
Фундук жаңғағынан, өрік дәнінен, жер жаңғағынан жасалатын кәзинектердің айырмашылығы оларда бадамның орнына сондай мөлшерде тиісті жемістің дәні салынады.
Бір килограмм кәзинекке 359,3 грамм қант, 179,7 грамм сірне, 539,0 грамм бадам, 0,17 грамм ванилин және 5,4 грамм сарымай жұмсалады.
Бадамнан жасалған кәзинәктің бір килограмында кемінде 65 данасы болады. Ылғалдылығы - 3 процент, қорапқа салғандағы массасы 3 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 3 ай.
Жарияланған-2016-02-23 14:18:01 Қаралды-2171
ҚҰЙРЫҚ-БАУЫР: ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ
Қойдың құйрық майы мен бауыры салқын сумен жуылып, тазартылады. Содан соң қазанға су құйылып, отқа қойылады.
ИСЛАНДИЯ – АТЫ ДҰРЫС ЕМЕС ЕЛ
Исландия ағылшын тілінен сөзбе-сөз аударғанда «мұз елі» деп аталады
ГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?
Гравюра - бетін белгілі бір өрнек салынған ағаш тақтайдан көшірілген бедер сурет. «graver» - французша бірдеңені ою, нақыштау деген сөз.
ҚАЗАНАҚ - ДИЗЕНТЕРИЯҒА ҚАРСЫ
Қазанақ – қысы-жазы көгеріп тұратын, биіктігі 1 метрге дейін жететін, бас айналдырып, кісіні есеңгіретіп тастайтындай күшті иісі бар өсімдік.
ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА
Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.
ЖАҚТАУ
Суретші кенепке (холст) сурет салу үшін, ол теп-тегіс боп керіліп жату керек. Ол үшін жақтау жасалады.