БАЛ ҚОСЫЛҒАН КҮНБАҒЫС КӘЗИНЕГІ
Категориясы: Тағам
Бұл - әбден қайнатылған бал-шекер шырынымен араластырылған күнбағыс дәнінен әзірленген, төрт бұрышты немесе қиғаш төрт бұрышты тәтті тағам.
Мұның да жасалу технологиясы бадам кәзинегінің технологиясы іспеттес. Қақпағы тығыз жабылатын қаңылтыр қораптарға салынады.
Бір килограмм кәзинекке 256,2 грамм қант, 10,5 грамм ара балы, күнбағыстың 724,5 грамм кептірілген дәні жұмсалады.
Бір килограмында кемінде 63 дана болады. Ылғалдылығы 3 процент, салмағы - 4 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 3 ай.
Жарияланған-2016-02-22 18:30:58 Қаралды-2337
ЖАҢҒАҚ ШҰЖЫҚТАРЫ
Грек жаңғағының мықты-мықты жарты дәндері іріктеліп алынып, бір тәулік бойы салқын суға салып қойылады.
НАУРЫЗЫМ ҚОРЫҒЫ
Наурызым қорығы 1934 жылы қарағайлы орман мен Қостанай облысының Наурызым ауданындағы далалы аймақтың шағын көлдерін (Наурызым, Торғай) сақтап қалу мақсатымен құрылған. Бұл жерді табиғи мұражай десе де болады.
ЖҰМЫС КИІМДЕРІН ТАЗАЛАУ
Ауыр жұмыс мамандықтағы адамдардың жұмыс киімдері әрдайым қатты кірлеп, май теңбілденіп кетеді.
ӨСІМДІККЕ ОРАЛҒАН ЕТ
Қой еті ұсақтап туралып, ұсақ көзді ет тартқышпен тартылады. Оған ұсақтап туралған пияз, зире салынады. Тұздалып, бұрышталады. Жақсылап араластырылады.
ТАЛҚАННАН ЖАСАУҒА БОЛАТЫН ТӘТТІ ТАҒАМДАР
Қазақ халқының, әсіресе, қарт адамдардың сүйсініп жейтін тағамдарының бірі - тарының талқаны. Талқан қуырып ақтаған тарының сөгінен немесе оның айырып алған жармағынан диірменге тартып жасалады.
ЖЕРДЕ СУ КӨП ПЕ?
Жер шарында теңіздер, өзендер мен көлдер көк түспен бейнеленгенін білесіздер.