ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР
Категориясы: Тағам
Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның шетіңен 6-6,5 грамнан келетіндей етіп қиғаштап кесіп алып отырылады.
Осындай рецепт бойынша ванилин орнына жалбыз майын қосып жалбызды шекер-пендыр, лимон қосып лимонды, жанжабіл қосып жанжабілді шекер-пендыр жасалады.
Шекер-пендыр массасы 4 килограмм келетін етіліп, қаңылтыр қорапқа салынады да, тығыз қақпақпен жабылады, қағазбен желімделіп тасталады.
Бір килограмм шекер-пендырға 828,4 грамм қант, 248,5 грамм сірне, 0,25 грамм ванилин жұмсалады.
Ванильді шекер-пендырдың бір килограмында кемінде 160 данасы болады, ылғалдылығы - 3 процент, ыдысқа салғандағы массасы - 4 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 5 ай.
Жарияланған-2016-02-22 18:17:19 Қаралды-4149
ҚЫТАЙДЫҢ ШАЙ ЖАСАУ ТӘСІЛІ

Қытайда шай өсірілген бірнеше ғасырдың ішінде құрғақ шайды қарапайым қайнатудан бастап, шай экстрактысын ілезде ыстық суда ерітуге дейін шай демдеудің талай әдістері сынақтан өткізілді.
АНТАРКТИДА – ДҮНИЕДЕ ЕҢ СУЫҚ ШӨЛ

Егер глобустың аяғын аспанға қаратып, аударып қойса, тағы да сондай екінші «ақ бөрікті» көретін едің. Бұл – Оңтүстік полюс.
ШАБУ ҚАРУЛАРЫ

Қазақтардың шабу қаруы үш түрге бөлінеді. Бірінші түрі - жүзінің жалпақтығы орташа келген «жауынгерлік балта». Екінші түрі - жүзі жалпақ, жарты ай сияқты дөңгелене келген «айбалта».
ӘЛІШЕР НАУАИ

Әлішер Науаи - өзбек халқының ұлы ақыны, ойшылы, мемлекеттік қайраткері. Әкесі өлгеннен кейін 12 жасар Науаиды Бабыр өз тәрбиесіне алған.
8 ТҮРЛІ ПАЛАУ ДАЙЫНДАҢЫЗ

Шағындау қазан отқа қойылады да, май салып қыздырылады. Май қайнай бастағанда сақиналап, ірілеу етіп туралған...