ДАУЬІЛ
Категориясы: Соғыс
Дауыл - стихиялық апаттардың қауіпті түрлерінің бірі, ол халық шаруашылығына орасан зор зиян келтіріп, кейде адамдар арасында құрбандықтар тудырады. Дауылдың көзі - 12 және одан да көп балға жетіп, жылдамдығы 29 м/с-тан асатын күшті жел. Мұндай күшті дауыл өз жолында кездескендердің бәрін жайпай кетеді.
Дауыл жиі болатын аудандарда үйлер мен ғимаратуарды, әсіресе желдің әсеріне күшті ұшырайтын үй шатырларын, құбырларды және сым тіректерін салу кезінде қорғаныс шараларын алдып ала қарастыру қажет. Дауылды әлсірету үшін мынадай шаралар жүргізіледі: дауыл қаупі туралы хабар алысымен азаматтық қорғаныс жасақтары мен халық құбырларды, шатырларды бекітеді, шатыр астындағы жел көздерді жабады, электр беру жүйесін тоқсыздандырады, адамдар қорғаныс ғимараттарына паналайды, жануарларды беріктігі нашар қоралардан шығарып, сай-сала, жыраларға айдап апарады. Дауыл зардаптарын азаматтық қорғаным жасақтары жояды.
Жарияланған-2016-02-20 21:05:44 Қаралды-5943
ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.
600 ЖЫЛ ЖАСАҒАН ШЫНАР

Шыршық өзенінің жоғары ағысында алып шынар ағашы бар. Шынардың үлкендігі сонша, бірталай адам қол ұстасып тұрып құшақтаса да, құшақтары жетпейді екен. Көлеңкесіне бірнеше жүз адам бір незгілде демалатын көрінеді.
АЛАШ АВТОНОМИЯСЫ

Алаш автономиясы 1917 жылы -13 желтоқсанда Орынбор қаласында өткен II Жалпықазақ съезінде құрылды. Құрамына Бөкей елі (Еділ мен Жайық аралығы), Орал, Торғай, Ақмола, Семей, Жетісу, Сырдария облыстары кіретін болды. Өзін қорғауы үшін Алаш автономиясының Қа
ҚҰРТ - АСЫЛ ТАС, ІРІМШІК - ПАЙДА АС!

Мәйек - әлі отықпай тұрып сойылған жас қозының ұлтабары. Мұндай ұлтабардың уызды өңезі (сары уызы) болады.
ЖЕМІС ШЫРЫМДАРЫНАН ЖАСАЛАТЫН ҚАЙНАТПАЛАР (варенье)

Қайнап жатқан суға қант салынады. Ол еріп кеткеннен кейін бөктірілген желатин қосылып, қайнағанша қыздырылады.
МЕЙІЗ ЖӘНЕ ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН РУЛЕТ

Тоқаш пісіруге арналған дайын ашыған қамыр 1,0-1,5 сантиметр қалыңдықта жайылып, шылқытып сарымаймен майланады, үстіне қант және ірілеу етіп ұнтақталған жаңғақ қосылған жүзім себіледі.