СӘУЛЕ АУРУЬІ
Категориясы: Соғыс
Сәуле ауруы - бұл иондаушы сәуленің организмге әсер етуінен пайда болатын аурудың ерекше түрі. Сәуле ауруының адамда жедел (жоғары сәуле дозасын алған жағдайда) және созылмалы (егер төмен сәуле дозасын жиі алса) түрі болуы мүмкін. Сәуле ауруы негізінен қан жасаушы органды, нерв жүйесін және ішек-қарынды зақымдайды. Алған сәуле дозасына байланысты сәуле ауруы үш дәрежеге бөледі: бірінші дәрежесі 100-200 «Р» дозасын алғанда пайда болады, аурудың бұл дәрежесінде білінбейтін кезеңі 2-3 аптаға созылады, содан кейін жалпы әлсіздік басталып, адамның зауқы болмайды, басы айналып, қанының құрамындағы ақ түйіршіктер азаяды, ауруды емдеуге болады; екінші дәрежелі сәуле ауруы 200-300 «Р» доза алғанда пайда болады, зақымдану белгілері тез білінеді әрі ауыр түрде өтеді, білінбейтін кезеңі бір аптаға дейін созылады, көп жағдайда адам толықтай әлсірейді, бірақ та белсенді түрде емдеген жағдайда 1,5-2 айда жазылады; үшінші дәрежелі сәуле ауруы - 300 «Р»-нен артық доза алғанда пайда болады, алғашқы белгілері әдетте сәуле алысымен-ақ тез білінеді, адамның басы қатты ауырып, жалпы жағдайы әлсірейді, лоқсып, көп құсады, емдеу мерзімі 6-8 айға дейін созылады, мұнда адам өлуі мүмкін.
Жарияланған-2016-02-20 15:37:02 Қаралды-7661
ИКОНА ЖАСАУ ӨНЕРІ
Куликов даласында татарлар орыс әскерінің тегеурініне шыдай алмай, тырағайлап қаша жөнелді. Сан ғасырдан бері еңсесін көтере алмай келе жатқан Русь еркіндік алды. Жұрт монғол-татар үстемдіғімің дәурені өткеніне енді-енді көздері жете бастады.
КӨЗІҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...
Көзің - екі жанарың. Оны сақтаудың қаншалықты қажет екенін көзің ауырып, зақымданғанда немесе қиқым түскенде білерсің. Осыған орай халқымыз «Ішің ауырса - аузыңды тый, көзің ауырса - қолыңды тый» дейді.
АВИАЦИЯДА АЛҒАШҚЫ ҰШУ ТАРИХЫ
Атам заманнан бері адам көкке көтерілуді армандап келді. Сұңқардай қалықтап, қырандай самғаса, шіркін!
ДӘРІЛІК САБЫНШӨП (ЖЕР САБЫН)
Дәрілік сабыншөп - биіктігі 80 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
ЖАҢҒАҚ ЖӘНЕ ЖҮЗІМ ҚОСЫЛҒАН КЕКС
Сарымай қант ұлпасымен қосып шайқалып, бірінен соң бірі: жұмыртқа сары уызы, сүт, ірі-ірі жаңғақ дәндері, жүзім, ванилин қосылады. Бұл кезде қоспа ұдайы араластырылып отырады.