ҚАРАТОРҒАЙ
Категориясы: Жануарлар
Қараторғай - өте тамаша әнші құс. Әр жылы көктемде қанатты достарымыз - қара- торғайларды ұя жасап қарсы алу дәстүрге айналған.
Қараторғай Қазақстанның көп жерлерінде кездеседі. Ол жыл құстарының қатарына жатады. Суық түсе бастаған кезде-ак оңтүстік аймаққа ұшып кетеді де, көктемде туған еліне бірінші болып қайтып оралады. Алғашкы келген кезде көпшілік уақыттарын далада, өзен аңғарларында, бау-бақшаларда жүріп, күні бойы өздеріне қорек іздейді.
Сәуірдің басында ұя салатын жерді ыңғайластырады. Бау-бақша ішіндегі ескі ағаштардың қуысын, өздеріне арнайы жасалынған ұяларды меншіктейді. Көп кешікпей акшыл көк 5-6 жұмыртқа туып, басып шығарады. Балапандары өте қомағай келеді. Ата-енесі оларға таңертеңнен қараңғы түскенге дейін дамылсыз тамақ тасиды. Бір аналық торғай күніне 200 реттен артық қорек іздеуге ұшып шығады. Ол балапандарын қоңыз немесе оның дернәсілдері, жалаңаш шырыш, т.б. жәндіктермен қоректендіреді. Сонда караторғайдың бір ғана жанұясы күніне 2 мыңнан артық әр түрлі зиянкестерді кұртады екен.
Жарияланған-2015-11-26 13:26:20 Қаралды-24500
ЕСКЕКШІЛЕРІ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

Ескекті қайықпен серуендеу, саяхатқа шығу, жихангерлік адам баласының ерте заманынан-ақ меңгерген кәсібі деуге әбден болады.
ШАШУБАЙ ҚОШҚАРБАЕВ

Шашубай Қошқарбаев (1865-1952) - қазақтың белгілі айтыскер ақыны, сазгер, әнші, гармонь, домбыра аспаптарында шебер орындаушы. Ол Қарағанды облысындағы «Қызыл шоқы» деген жерде дүниеге келіп, ғасырға жуық ғұмыр кешті.
КӨМБЕ - КӨМІП ПІСІРГЕН БІР УАҚ МАЛДЫҢ ТҰТАС

Қазақ халқы көмбелерді үйден гөрі түзде көбірек дайындаған. Көмбе - көміп пісірген бір уақ малдың тұтас еті.
ТҮЙРЕУ ҚАРУЫ

Түйреу қаруының негізгі екі түрі бар. Сауытсыз жауынгерге қарсы найза, ал темір сауытпен жарақтанған адамға ұзын сапты, қырланган, бір немесе екі үшкір басы бар сүңгі қолданылған.
СӘНДІ БҰЙЫМДАР ЖАСАУ ӨНЕРІ

Үй-ішілік тұрмыста күніне қанша бұйым қолымыздан өтеді десеңші. Егер соның бәрі суретшінің қолынан шықса, дереу өнер туындысына айналар еді.
ШЕКЕР-ШҮРЕК

Бұл - тоқаш қамырынан жасалып, үстіне қант ұлпасы себілген, үгіліп тұратын дөңгелек печенье (құырма).