МАҚТАДАН НЕ ЖАСАУҒА БОЛАДЫ?
Категориясы: Өсімдікті
Мақта – тамаша талшық беретін өте бағалы өсімдік. Жеміс піскен кезде оның қақпақтары ашылып, ақ үлпілдек талшықты масса пайда болады. Бұл мақта талшығы (мақта).
Арнайы машиналар талшықты тұқымнан алып тастайды, содан кейін ол иіру фабрикаларына жіберіледі. Онда мақта иіріледі, ал тоқыма фабрикаларында иірілген жіп мақта маталары: шыт, батист, сәтен, атлас, бумазе және трикотаж бұйымдарын шығарады. Мақтадан көрпе, вафли орамал, мақта, пластмасса, целлюлоза, фотопленка, қағаз да жасалады, тұқымынан май сығымдалады.
Майды сығып болғаннан кейін, торт қалады - бұл малға арналған жем.
Майды өндіру процесінде гудрон басқа қалдықтардан бөлініп, қатты жол төсемдеріне қолданылады.
Тұқымның қабығы этил және метил спирттерін алу үшін қолданылады.
Жапырақтардан алма және лимон қышқылдары алынады.
Сабақтар отын және құрылыс материалы болып табылады.
Қандай жомарт егін – мақта!
Жарияланған-2024-07-25 15:03:06 Қаралды-1335
СУРЕТШІ ИЛЛЮСТРАЦИЯНЫ ҚАЛАЙ ЖАСАЙДЫ?
Біз суретті кітапты ашып қарағанымызда, басқа бір әлемге тап болғандай әсер аламыз. Әлгі суреттерде өлі кейіпкерлер тіріліп, кітапта айтылатын оқиға өткен ел мен жер қаз-қалпында сайрап көз алдымызда тұра қалады.
СҮЙЕКТЕН ЖАСАЛҒАН ҚАНДАЙ БҰЙЫМДАР БОЛАДЫ?
Мал шаруашылығымен, аңшылықпен айналысқан қазақ халқы жануарлардын сүйектерін де түрлі қажеттеріне жарата білген. Қазақ шеберлері үй жиһаздарын, саз аспаптарын, т.б. әзірлегенде оларды әшекейлеп безендіру үшін мүйіз бен сүйекті кеңінен пайдаланған.
ҚАНТҚА САЛЫНҒАН КУРАГА
Курага жақсылап жуылып, кептіріледі. Қант улпасы, түйген қант және белок дайындалады.