UF

НЕЛІКТЕН ТІСТЕРІҢІЗДІ ТАЗАЛАУ КЕРЕК?

Категориясы: Денсаулық


Тістерді сау ұстау үшін оларды тазалау керек.

Қазіргі уақытта кариес деп аталатын тіс ауруы кең таралған. Кариес – тіс эмальының бұзылуы. Деструкция саңылаудың пайда болуына жеткенде, ауру тіс суық және ыстық тағамды, тәтті, тұзды және қышқыл тағамдарды жеуге жауап ретінде ауырсынуды сезіне бастайды. Науқас кариесті емдегісі келмесе, бәрі тіс жұлумен аяқталады.

Тістерді үнемі щеткамен тазалау тіс жегісінің алдын алуға көмектеседі.

Тіс эмалы адам ағзасындағы ең қатты ұлпа. Күштілігі жағынан ол алмаздан сәл ғана төмен! Бірақ мұндай керемет күшке қарамастан, тіс эмальі қышқылдардың әсерінен бұзылуға бейім, оны жарнамадан естіген және көрген шығарсыз, өйткені ол 96% минералдардан тұрады. Бұл, әрине, қышқыл тағамнан тіс эмалы бұзылады деген сөз емес, әйтпесе бәріміз жас кезімізде тіссіз қалар едік. Бірде-бір тағам қышқылы (сірке, лимон, сүт, алма және т.б.) тістерімізді бұза алмайды.

Тіс жегісіне мүлде басқа қышқылдар қатысады. Бактериялар тістеріміздің қуыстарында және шұңқырларында өмір сүреді, тамақты жейді және бляшканың пайда болуына ықпал етеді. Осы бактериялар тудыратын көмірсулардың ашытуы кезінде тіс эмальына қауіпті қышқылдар бөлінеді - құмырсқа, пропиондық, бутирик және т.б. Олар тістегі минералдардың шайылуына әкеледі.

Ең қарқынды ашыту сахарозада болады, ол тәтті тағамдарда көп мөлшерде кездеседі. Біздің денеміз тістің бетіндегі жоғары қышқылдықпен қалай күресуге болатынын біледі - ол сілекейдің көмегімен қышқылды бейтараптандырады. Бірақ біз тәттілерді неғұрлым көп жесек, соғұрлым көп тақта пайда болады. Тіс өңезі - бұл тістің бетінде бактериялардың жиналуының нәтижесі. Оның құрамында микробтардан басқа су (80-85%), органикалық заттар (белоктар, липидтер, полисахаридтер) және кейбір минералдар бар.

Тіс өңезі да зиянды, өйткені ол ауыздан жағымсыз иіс, жағымсыз дәм тудыруы мүмкін, сонымен қатар тіс тасының пайда болуына негіз болады.

Тістеріңізді жүйелі түрде және дұрыс щеткамен тазарту арқылы біз тіс өңезді кетіреміз және кариеске ешқандай мүмкіндік бермейміз!

Есіңізде болсын, тістеріңізді қаншалықты жиі тазалағаныңыз маңызды емес, оларды қаншалықты мұқият тазалағаныңыз маңызды. Сіз күніне кемінде он рет тістеріңізді тазалай аласыз, бірақ егер сіз мұны қалай жасасаңыз, онда мұндай тазалаудан ешқандай пайда болмайды.

Тағы оқыңыз: Тістерді қалай дұрыс тазалау керек?

  Жарияланған-2024-04-11 15:06:24     Қаралды-71

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді. Ол төрт-бес бөлікке бөлініп, жарты сантиметрдей қалыңдықта жайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АНТАРКТИДА – ДҮНИЕДЕ ЕҢ СУЫҚ ШӨЛ

...

Егер глобустың аяғын аспанға қаратып, аударып қойса, тағы да сондай екінші «ақ бөрікті» көретін едің. Бұл – Оңтүстік полюс.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРЕК ЖАҢҒАҒЫНАН ЖАСАЛҒАН КӘЗИНЕК

...

Шыныдай жылтыр қатты, қант-сірне шырынында қайнатылған грек жаңғағынан түратын тағам. Мөлшері 40х40 мм төрт бұрышты болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ФРИЗБЕН НЕ БЕЗЕНДІРЕДІ?

...

Афина Акропольдегі әйгілі грек ғимараты Парфенон скульптуралық фризбен безендірілген. Үйдің ішкі не сыртқы қабырғасының мүсіндермен не бояумен...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫМКЕНТ НУГАСЫ

...

Кептірілген алма жақсылап іріктеліп, жылы сумен жуылады. Суы сорықтырылады. Содан соң пышағының диаметрі 4-5 миллиметр ет тартатын машинкадан өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?

...

Гравюра - бетін белгілі бір өрнек салынған ағаш тақтайдан көшірілген бедер сурет. «graver» - французша бірдеңені ою, нақыштау деген сөз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »