АЛМАТЫНЫҢ ТӘТТІ НАНЫ
Категориясы: Тағам
Бұл нанды жасау үшін май, қант, қатырылған (меланж) немесе қатырылмаған жұмыртқа, сода немесе аммоний араластырылады. Оған су, жүзім қосылады, ұн салынып, қамыр иленеді. Жаңғақ ұнтақталды. Қамыр 58 грамнан он бөлікке бөлінеді. Олар сопақтау етіп жайылады да жаңғаққа аунатып, алынады. Алдын-ала май жағылған табаққа салынады да пеш температурасы 160-200 градусқа жеткізіліп, пісіріледі.
Бұл нанды жасауға 270 грамм ұн (оның 20 грамы үстіне себуге кетеді), 8 грамм құм шекер, 75 грамм сарымай, 100 грамм жұмыртқа (екі жарым жұмыртқа) немесе меланж (қатырылған жұмыртқа), 80 грамм жүзім, 4 грамм сода немесе аммоний, 25 грамм тазартылған грек жаңғағы, 45 грамм су, табақты майлау үшін 20 грамм өсімдік майы жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 16:38:56 Қаралды-2052
ЖЫЛ МЕЗГІЛДЕРІ АТАЛЫМЫ БОЙЫНША 4 ТҮРЛІ САЛАТТАР
Жыл мезгілдері аталымы бойынша 4 түрлі салаттар
АНИМАЛИСТ ДЕГЕН КІМ?
ЖИДЕК іздеп орманды шарлап-шарлап әбден шаршаған кішкене қонжық кенет отыра кетті. Суретшінің шебер қолы қонжықтың ұйпа-тұйпа мамық жүнін, таңғала қараған аңғал көзін айнытпай жеткізген.
ҚЫЗҒЫЛТ РАХАТ-ЛУКУМ
Бұл мармелад секілді тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.
ПАЙҒАМБАР НЕГЕ БАЛДЫ (ӘСЕЛ) ТАҢДАМАДЫ?
Расында, ең шырынды гүл мен шүйгінді шөптен жиналатын балдың адам денсаулығына пайдасы зор екені бесенеден белгілі.
ТОҒЫМ ХАН
Тоғым хан да - Жәнібек ханның ұрпағы. Жәнібектің тоғызыншы ұлы Жәдік сұлтанның баласы. Тоғым хан елдің орталығында, оңтүстігінде билік кұрады. Сырдария өзені бойындағы қалалар Тоғым ханға қарайды.