UF

ЖАҢҒАҚ ШҰЖЫҚТАРЫ

Категориясы: Тағам


Бал-шұжық.

Грек жаңғағының мықты-мықты жарты дәндері іріктеліп алынып, бір тәулік бойы салқын суға салып қойылады. Содан соң суы төгіледі де ол дәндердің жалпақ жағы жоғары қаратылып ұзындығы 45-50 сантиметр мықты жіпке тізіледі. Жіптің бір ұшын таяқшаға байлап, күн көзіне іліп қою керек.

Жүзімнің салқын шырынына майда жарма қосылып, жартысы қалғанша қайнатылады. Салқындаған азғана шырынға крахмал салынып ерітіледі де үздіксіз араластырыла отырып, қайнап жатқан жүзім шырынына қосылады. Масса орташа сілікпе түріне жеткенше қайнатылып, оған жіпке тізілген жаңғақ дәндері кезекпен батырылып алынады. Қоюланған масса сіңген жаңғақтың астына ыдыс қойылып, аздап сорғытылады, содан соң әбден кепкенше ілініп қойылады. Жіпке тізілген жаңғақ дәні диаметрінің жуандығы 4-5 сантиметрдей шұжық формасына жеткенше осылайша массаға батырылып, сорғытыла беріледі. Әр батырған сайын жүзім массасы қайнатылып отырылады. Әйтпесе ол жаңғақтарға жұқпайды. Дайын болған шұжықтарды соңғы рет кептіру үшін жел соғып тұратын көлеңкеге іліп қойылады. Содан соң крахмалға аунатып алынып, пергаментке оралады, лайық ыдысқа салынып, құрғақ жерде сақталады.

Бұл тағамды жасауға 700 грамм жүзім шырыны, 1,5 килограмм жаңғақ, 100 грамм майда жарма, 80 грамм крахмал жұмсалады.

Чурчхела.

Ұзындығы 50 сантиметрге дейін жететін жуан жіпке грек жаңғағының (бір бөлігін немесе төрттен бірін) емесе тәтті бадамның дәндері тізіледі де жіптің ұшы ілмектенеді. Жіпке тізілген жаңғақ күн көзіне ілініп, екі күн кептіріледі.

Жүзімнің азғана салқын шырынына ұн мен картоп крахмалы езілелі. Жүзім шырыны қайнатылып, қант, ұнмен қосып езілген крахмал қосылады, сөйтіп 2-3 минут бойы пісіріледі. Алынған қою массаға жіпке тізілген жаңғақтың дәндері олардың барлығына да масса жұғатындай етіліп малынады. Осылайша 3-5 ретке дейін батырылады. Әрбір батыру алдында масса қайнатылып отырылады. Содан соң ол ілмегінен ілініп, күн көзіне кептіріледі. 3-5 күннен соң олар алынып, қалталарға салынады да, құрғақ жерде сақталады. Бұл шұжықтарды тәтті тағам ретінде 3-4 бөлікке бөліп, сыртына қант сеуіп жейді.

Бұл тағамды жасауға 1 килограмм жаңғақ, 80 грамм қант, 40 грамм крахмал, 500 грамм шырын, 70 грамм ұн жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-04 16:47:55     Қаралды-2064

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАДАМБУРА

...

Самса түрінде ішіне бадам салынған қамырдан жасалған тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Пайғамбар жұлдызы

...

Голливудта даңқ Аллеясы бар деп барлығы естіген шығар (біреулер көрген де шығар), ол жерде әйгілілердің құрметіне арнап тротуарда аты бар жұлдыздар құйылған. Бірақ, бір жұлдыз ерекшеленіп тұр - ол «Долби» театрының қабырғасында орналасқан

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СӘУЛЕ АУРУЬІ

...

Сәуле ауруы - бұл иондаушы сәуленің организмге әсер етуінен пайда болатын аурудың ерекше түрі. Сәуле ауруының адамда жедел (жоғары сәуле дозасын алған жағдайда) және созылмалы (егер төмен сәуле дозасын жиі алса) түрі болуы мүмкін.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БОЛАТ САРЫБАЕВ

...

Болат Шамғалиұлы Сарыбаев (1927-1985 жж.) қазақ халқының музыка зерттеу саласында мол еңбек сіңірген аса көрнекті музыкант. Оның өнерге деген құштарлығын аңгарған Дина Нұрпейісова өз домбырасын сыйға тартады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТІКЕН ЖИДЕДЕН (ТОШАЛА) НЕ ІСТЕУГЕ БОЛАДЫ?

...

Тошала шілде-тамызда піседі. Тошаланы тұқымымен, өркен кесінділермен, өркенді сулатып топыраққа тигізіп, шетін ылғал топырақпен көміп қою жолымен көбейтіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮГЕРІ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН КҮЛШЕ (коржик)

...

Қант, жұмыртқа, қаймақ араластырылып, оған жуылған мейіз, жүгері үлпегі және сода қосылады да, 1 минут бойы тағы араластырылып, қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »