«ҚАРАКӨЗ» ҚУЫРМАСЫ
Категориясы: Тағам
Қаракөз қуырмасын жасау үшін белок пайдаланылады. Сары уызынан мұқият тазартылған белок салқындатылады, көпіршітіліп шайқалады. Шайқауды доғармастан оның үстіне құм шекер әуелі аз-аздан, соңынан мол етіп қосылады. Жалпы шайқау уақыты – 25-30 минут. Шайқалған белок массасына іріктелген көкнәр дәні қосылып, тез-тез араластырылады.
Шайқап болғанда белок көлемінің 5-6 есе артуы керек.
Алынған масса үстіне қағаз төселген немесе аздап май жағылған табақтарға қағаз немесе кондитер қалтасынан сығып, түймедағы гүлі сияқты етіп салынады да температурасы 100-110 градус пешке қойылып, 30-40 минут бойына пісіріледі.
«Қаракөз» қуырмасын жасауға 4 стакан қант, 4 жұмыртқаның ағы, 2 ас қасық көкнәр, бір шымшым ванилин жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-03 15:28:51 Қаралды-2109
АРАБ ӘЛІПБИІ ЖӘНЕ «ТӨТЕ ЖАЗУ»
Ислам мәдениетінің таралуына байланысты көптеген түркі халықтары араб әліпбиін сайдалана бастаған. Соның ішінде қазақ халқы да сан ғасыр бойы араб әліпбиін пайдаланып келді. Қазақ жазба мұраларының көпшілігі араб әліпбиі арқылы біздің заманымызға жетті.
АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН
Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.
БАНКНОТАЛАРДА ҚАНДАЙ ЗИЯНКЕСТЕР ӨМІР СҮРЕДІ?
Бірнеше жыл бұрын Оксфорд университетінің ғалымдары қызықты зерттеу жүргізді.
АРАЛДАР ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛҒАН?
Егер судың мөлдірлігі тап ауа сияқты болса, онда кемемен жүзіп келе жатып тереңдегі небір тау жоталары мен шатқал шыңдарды, тіп-тік құлама жартастарды көруге болар еді.
ЖАС ӨРІКТЕН ЖАСАЛҒАН САМБУК
Өрік мұқият жуылады. Сүйектерінен арылтылып, үстіне аздаған су қосып, үккішпен үгіледі. Өрік пюресіне құм шекер және шикі жұмыртқаның ақ уызы салынып, шайқалады.