UF

ОРАЗ МҰХАММЕД ДАСТАНЫ

Категориясы: Әдебиет


Казақ жері туралы жазылған тарихи еңбектердің бірі - «Жылнамалар жинағы». Кітап «Ораз Мұхаммед дастаны» деп те аталады. Оны XVII ғасырдың басында қазақ халқының ғұлама ғалымы, белгілі биі Қадырғали Қосымұлы Жалайыр жазған. Қадырғали Жалайыр қазақ сұлтаны Ораз Мұхаммедке қызмет етіп, онымен бірге Ресей империясына тұтқынға түскен. Кейін Ораз Мұхаммедпен бірге Ресейдегі Касимов қаласында тұрып, сонда «Жылнамалар жинағын» құрастырған. Жазбаның бас жағында орыс патшасы Борис Годуновқа мадақ, орта тұсында Рашид әд-Дин еңбегінің ықшамдалған баяны, соңында Ақ Орда ханы Орыс хан мен Ораз Мұхаммед биілігі аралығындағы тарихи оқиғалар қамтылады.

«Жылнамалар жинағы» - қазақ тілінде жазылған тұңғыш тарихи шығарма. Кадырғали Жалайыр Қазақстан, Орталық Азия, Алтай, Моңғолия елдерінің тарихына қатысты мәліметтерді жинақтаған. Кітапты алғаш рет И.Березин деген кісі 1854 жылы Қазан қаласында бастырып шығарған. Шежіре қазақ тілінде 1989 жылы жарық көрді.

  Жарияланған-2015-11-19 12:19:55     Қаралды-6284

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАҚТАУ

...

Суретші кенепке (холст) сурет салу үшін, ол теп-тегіс боп керіліп жату керек. Ол үшін жақтау жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

...

Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАҒАТАЙ ҰЛЫСЫ

...

Шағатай ұлысы - 1260-1346 жылдар аралығында Шығыс Түркістан, Жетісу, Мәуереннахр аумағында салтанат құрған көшпелілер мемлекеті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰЙЫТЫЛҒАН БАДАМ

...

Бұл - тазартылған бадам дәндері батырылған кілегей помадасынан тұратын дөңгелек формалы тағам. Бетіне карамель массасынан көз салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Су әлемінің балықтары-бүрікпебалықтары-мергендері

...

Бүрікпебалықтар - суды бүркіп шашу қабілетімен ерекшеленетін алабұға тәрізді жасақтың Toxotidae көптипті тұқымдасының шынтақ иық балықтар. Егер табиғат теңіз жыртқыштарын интеллект деп бөлгенде және әркімге өзіне кәсіп таңдауға мүмкіндік бергенде, онда б

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ ПЕЧЕНЬЕСІ

...

Бадам іріктеліп алынып, жуылады, жылы жерге қойып аздап кептіріп, рецепте көзделген құм шекердің жартысымен, жұмыртқа ақ уызының төрттен бірімен араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »