UF

ЖЫЛНАМАЛАР ЖИНАҒЫ

Категориясы: Әдебиет


«Жылнамалар жинагы» - бұл екі томнан тұратын кітап. Кітапты Иран хандарының сарайында жоғары қызмет істеген Фазлаллах Рашид әд-Дин жазған. Ол Жылнамалар жинағын» 1300-1301 жылдары бастап, 1310-1311 жылдары аяқтаған. Шамамен 10 жыл бойы еңбектенген. Рашид әд-Дин «Жылнамалар жинағын» моңғол ақсүйектерінің ауызша шежірелерінен, құжаттардан, моңғолдар жаулап алған елдердің тарихи шығармаларынан, оқиғаларға қатысушылардың мәліметтерінен құрастырған. «Жылнамалар жинағы» Батыс Еуропадан бастап Үндістан мен Қытайға дейінгі -фалықтағы елдердің тарихын қамтиды.

Кітап екі бөлімнен тұрады. Бірінші томы XII-XIII ғасырлардағы моңғол және түркі тайпалары мен халықтарының тарихы жөнінде құнды деректер береді. Сондай-ақ сол халықтардың әдет-ғұрыптары, діни нанымдары, көшпелі тұрмысы жэне орналасқан аумақтары туралы да жазылған. Жылнаманың екінші томында тайпалар, Қазакстанның жер-су атаулары, тарихы баяндалады.

  Жарияланған-2015-11-19 12:13:59     Қаралды-8687

Мәлімет сізге көмек берді ма

МЕЙРІМДІ БАОБАБ

...

Африканың жергілікті тұрғындары баобаб ағашын «мейірімді баобаб» деп атайды. Өйткені оның өте жуан діңіне су қоры көп жиналады. Ондағы судың көптігі соншалықты оны теміржол бойында тұратын цистернаның сиымдылығымен теңеуге болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АҚТАМБЕРДІ САРЫҰЛЫ

...

Ақтамберді Сарыұлы (1675-1768) - жырау, қолбасшы, дипломат. Ол Оңтүстік Қазақстан облысы Қаратау маңында дүниеге келген. 17 жасынан әскери жорықтарға қатысып, парасаттылығымен, батырлығымен көзге түседі. «Күмбір-күмбір кісінетіп», «Уа, қарт Бөгембай», «Ей

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Өнертабыстың ең мұңды патенті

...

1985 жылы Ральф Пиро «өз-өзін ынталандыратын аппаратты» патенттеген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Қойбүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАЙТҰЯҚ – МАСКҮНЕМДІККЕ ҚАРСЫ

...

Құрамында эфир майлары, азорон, пинен, эвгенол, борнилацетат, танин, қоймалжың заттар, шайырлар, азарин деген алкалоид бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТБИЛИСИ ПАХЛАВАСЫ

...

Арасына жаңғақ салып, майға және балға малынған қамырды қабаттап жасаған тағам осылай деп аталады. Формасы қиғаш төрт бұрышты. Ылғалдылығы 11,5-14,5 пайыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »