UF

ОТТЕГІ ҚАЙДАН КЕЛЕДІ ЖӘНЕ ОЛ НЕ ҮШІН ҚАЖЕТ?

Категориясы: Табиғат


Оттегі - жер бетіндегі ең көп таралған химиялық элементтердің бірі. Оның ауадағы мөлшері бестен бірін құрайды. Барлық тірі ағзалар оттегіге мұқтаж. Өкпеге түскеннен кейін оттегі қызыл қан жасушаларының көмегімен дененің барлық жасушаларын тамақтандырады. Ол биологиялық тотығу процесіне қатысады, тағамды күйдіреді және адамға өте қажет жылу шығарады.

Тыныс алғанда таза оттегінің бір тынысы ауаның бес тынысына тең. Сондықтан ауыр науқастарға өте қажет. Пациенттерді емдеу үшін оттегі жастықтары, оттегі маскалары, оттегі ванналары және коктейльдер кеңінен қолданылады.

Оттегі жақсы тотықтырғыш болып табылады. Басқа элементтермен химиялық реакцияларға оңай түседі. Адамға белгілі осындай алғашқы реакциялардың бірі - жану. Оттегі жануды және тыныс алуды қолдау қабілеті үшін «тіршілік газы» деп те аталды.

Оттегі атмосфераға фотосинтез процесі арқылы түседі, яғни оның өсімдіктерден бөлінуі. Жасыл өсімдіктерге ауадағы барлық оттегін өндіру үшін шамамен 600 жыл қажет.

Бір қызығы, оттегінің ең белсенді жеткізушілері теңіздер мен мұхиттардың ең кішкентай планктондық балдырлары болып табылады. Олар бұл газды жердегі зауыттарға қарағанда жыл сайын 10 есе көп өндіреді.

Атмосферадағы оттегінің және басқа газдардың мөлшері жердегі тепе-теңдік процестеріне байланысты тұрақты болып қалады. Бірақ бұл тепе-теңдік оңай бұзылуы мүмкін.

Мысалы. Табиғатта ең кішкентай планктондық шаянтәрізділер мен алып балин киттері бір тізбекте қосылған. Шаяндар планктондық балдырлармен, ал киттер шаян тәрізділермен қоректенеді. Соңғы жылдары жойылған киттердің саны айтарлықтай өсті. Олар жойылу алдында тұр. Ал киттер аз болған сайын шаян тәрізділер де көп болады. Шаян тәрізділер планктондық балдырларды көбірек тұтынады. Ал балдырлар аз болған сайын атмосфераға оттегі аз түседі.

Тағы оқыңыз: Сіз ауаны көре аласыз ба?

  Жарияланған-2024-04-19 15:16:38     Қаралды-177

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚАТТАМАСЫ

...

Сарымай қант ұлпасымен қосылып, жақсылап шайқалады, содан соң жұмыртқаның сары уызы, ұнтақталған жаңғақ, түйілген кепкен нан, какао, оның үстіне жұмыртқаның әбден шайқалып көпіршіген ақ уызы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАЙШӨП – АСҚАЗАН БЕЗДЕРІНІҢ ЖҰМЫСЫН КҮШЕЙТЕДІ

...

Ертедегі Римде бұл өсімдікті аса пайдалы деп санаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҰЛТТАРДЫҢ ҚАНДАЙ ТҮРЛЕРІ БАР ЖӘНЕ ОЛАР НЕНІ ХАБАРЛАЙДЫ?

...

Бұлттар жер беті мен тропосфераның жоғарғы қабаттары арасындағы кеңістікте шамамен 14 км биіктікке дейін қалыптасады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАГАЛТАЙ

...

Жағалтай көгершіннен сәл-ақ үлкен. Дене тұрқы - 35 см, салмағы 170-350 г. Жағалтай аталу себебі - сырт түсі қара жағал болып келеді. Жағалтайдың ту сырты қара қоңыр, бауыры ашықтау, сары жолақ тартып, сағал-сағал болып тұрады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮГЕРІ НЕМЕСЕ БИДАЙ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Жұмыртқа қантпен және ванильді қантпен қосылып, 40-50 градусқа дейін қыздырылады. Содан соң шайқай отырып, бөлме температурасына дейін салқындатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АХМЕТ БАЙТҰРСЫНҰЛЫ (1873-1938)

...

Ахмет Байтұрсынұлы Қостанай облысы Торғай өңіріндегі Сарытүбек деген жерде туған. Ол жасынан зерек, сергек болып өседі. Ауыл молдасынан сауатын ашады. Он үш жасында жетім қалып, тағдырдың талқысын көп көреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »